Hlavní obsah

Národní obchodní řetězec? Co na to známé osobnosti

Právo, Jiří Sotona

Úvahy o vytvoření sítě supermarketů s českým vlastníkem, které by nabízely téměř výhradně potraviny českého původu, se v poslední době objevují stále častěji. Myšlenka se zalíbila i prezidentu Miloši Zemanovi. Nový obchodní řetězec by podpořil české výrobce potravin a byl by protiváhou nadnárodním řetězcům. To se alespoň domnívají jeho zastánci, proto jsme se zeptali známých osobností: Nakupovali byste potraviny v národním obchodním řetězci?

Foto: Milan Malíček, Právo

Čeští výrobci a producenti si zaslouží podporu. Ilustrační foto

Článek

Marian Jurečka, ministr zemědělství

Myšlenka je to zajímavá a pozitivní. Já osobně však nakupuji přímo u prvovýrobců, tedy zemědělců, kteří potraviny přímo vyrábějí. Líbí se mi, že tyto lidi znám osobně a vím, koho tím podporuji.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

David Matásek, herec

Nápad je to dobrý, ale trochu umělý, a bojím se, že to dobrou službu neudělá. Mělo by to vzniknout přirozeně a lidé by se k tomu měli dobrat sami. Podle mě by mělo být samozřejmé, že lidé budou podporovat nejen české výrobky, ale dokonce si myslím, že by mělo být samozřejmé podporovat i lokální pěstitele a výrobce, protože tím se ulevuje té strašlivé logistické šarádě, tomu úplně zbytečnému převážení. Proč má houska jet třeba z Litvy, když si ji můžu koupit u pekaře, který je ve vedlejší ulici?

Foto: Archiv Právo

David Matásek

Sám tuhle myšlenku praktikuju v reálu třeba tím, že kupuju české ovoce a zeleninu – samozřejmě ne banány nebo pomeranče, ale opravdu se dívám, odkud jsou brambory, jablka, cibule.

Margit Slimáková, odbornice na výživu

Já vždycky doporučuju nakupovat potraviny, které jsou co nejblíže tomu, kdo je vypěstuje nebo připraví. To znamená ideálně od farmáře, pekaře a podobně. Samozřejmě národní řetězec s českými potravinami je pořád lepší než supermarket, kam je většina věcí dovezena přes půl zeměkoule.

Foto: Miroslav Sova

Margit Slimáková

Tomáš Hudera, řezník, kulinářský lektor

Jsem samozřejmě pro, aby čeští výrobci měli nějaký svůj obchod, už proto, že jsem patriot. Ale na druhou stranu je spousta českých výrobců, kteří suroviny na výrobu dovážejí ze zahraničí, takže nejde o ryze český výrobek. Při výrobě uzenin někteří výrobci používají maso z dovozu. Například z vepřového nebo hovězího se k nám dovážejí úplně všechny jeho části.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Hudera

Záleží na tom, jestli v tom řetězci půjde o to, aby potraviny vyráběl český výrobce, nebo aby to byl český výrobce vyrábějící z ryze českých surovin. Je důležité, aby se přesně nastavily mantinely toho, co si zákazník pod označením český výrobek koupí. Myslím si, že ohlídat, zda jde o českou surovinu, bude trošku problém.

Obávám se taky toho, že v takovém řetězci nakonec budou zastoupeni hlavně velcí výrobci, kteří uvolňují spoustu peněz na marketing. Tím nechci říci, že svoje výrobky dělají všichni špatně, ale ti menší se spíše zaměřují na to, že vyrobí pro sebe, a prodají to ve svém obchodě. Mluvím teď hlavně o mase, nechci se pouštět do jiné potravinářské komodity. Vidím to ale kolem sebe, lidé si o vás řeknou, přijedou za vámi a vědí, že to kupují čerstvé.

Martina Preissová, herečka

Je to dobrý úmysl, pokud to tak opravdu bude a pokud u dobrého úmyslu zůstane. Určitě bych mu dala přednost před jinými řetězci. Osobně se už dlouho snažím podporovat české zemědělce a producenty tím, že nakupuju české výrobky. Když jsem na dovolené třeba v jižních Čechách nebo na Moravě, kde jsem blíž obchodům, které nabízejí české produkty, tak jdu radši nakupovat tam.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martina Preissová

Jaroslav Zeman, senátor, majitel firmy Detoa

Určitě a rád. „Tahání“ ovoce a zeleniny a dalších potravin přes celý svět sem a tam je „proti přírodě“ a devastuje životní prostředí. Navíc si přece jen lépe ohlídáme české výrobce, nejsou tolik anonymní. To samé platí i pro nás, například v hračkářském průmyslu, kde výrobci zejména z Číny nedodržují základní bezpečnostní principy hraček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Zeman

Věra Doušová, předsedkyně Potravinové banky Praha

Určitě, protože zvlášť tou dopravou ztrácejí potraviny, jako jsou ovoce nebo zelenina, kvalitu. Takže nejen z toho důvodu, že bych tím někoho podporovala, ale taky proto, že to je chutnější, lepší a zdravější. Je rozdíl, jestli se tady u nás utrhnou jablka a za tři dny jsou na trhu, nebo když je vezou zelená odněkud zdaleka a dozrávají pod nějakou chemií ve skladech.

Foto: Petr Horník, Právo

Věra Doušová

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám