Hlavní obsah

Moderní matky a vaření? Kombinace, která se často nevidí

Novinky, bok

Moderní doba s sebou nese nejen pokrok, ale také jeden neblahý trend - nedostatek času. A to nejen pro sebe, ale i pro své blízké. Není tak ničím výjimečným slyšet od žen stále častěji na otázku, proč doma nevaří, odpověď ve stylu: "Jednoduše na to nemám čas."

Foto: Profimedia.cz

Každodenní vyvařování či pečení pro členy rodiny nepatří zrovna mezi často praktikované činnosti moderních matek.

Článek

Není nad domácí jídlo. Nejeden člověk si určitě vzpomene na dobu svého dětství, kdy nejen babičky, ale třeba i matky dnešních třicátníků doma naprosto samozřejmě na každý den vyvařovaly nějaké dobroty.

Této činnosti ale moderní doba už příliš nepřeje. Matky odcházejí z mateřské do práce stále dříve, ať už kvůli obavě ze ztráty místa nebo kvůli financím. Udržet si dnes nejen místo, ale i určitý životní styl, který chtějí, není jednoduché, a mnohdy to stojí nejen víc námahy, ale i času. Ten pak automaticky někde schází.

Jak vyplynulo z nejnovějšího výzkumu na téma domácí vaření, pouze jedna z šesti moderních matek je schopna připravit každý den domácí jídlo. Největším problémem je právě nedostatek času, ale kupodivu také nízké sebevědomí v oblasti vytváření vlastních pokrmů.

Na to navazuje i další zajímavý fakt. Mnozí moderní "nekuchtíci" si stěžují, že nevaří i proto, že jim rodiče nepředali dostatečné kulinářské znalosti, upozorňuje server Daily Mail.

Rychlovky k nezaplacení 

Podle britského Ministerstva zdravotnictví je stále častější trend, že se rodiče spoléhají na jídla typu pizza, nugety nebo párky. Vysvětlení je jednoduché, mnohé děti právě toto milují a příprava není nijak náročná. Zdravotní nevýhody časté konzumace takových pokrmů už ale rodiče nevidí.

Stanoveno řečí čísel: z 2000 matek, jež se zúčastnily průzkumu zadaného společností Change4Life, pouhých 16 % uvedlo, že jsou schopny vařit každý den. Více než polovina pak doznala, že stíhá vařit maximálně čtyřikrát do týdne. U 71 % pak byl hlavním problémem právě nedostatek času.

"Vaření není až tak náročné, jak se zdá. Dobré jídlo se dá připravit i za 20 minut. Rodiče ale často dávají přednost dostupným polotovarům, se kterými se nemusí tolik namáhat," vysvětlila dětská výživová poradkyně Annabel Karmelová.

"Dalším problémem je i fakt, že stále více mladých rodičů neumí vařit vůbec. Buď jejich rodiče také nevařili, nebo se jim jednoduše nechce. Nehledě na to, že to často i vzdávají, hlavně když je dítě příliš vybíravé a oni neví, co s tím," dodává k problematice odbornice.

Rychle, ale zdravě 

Je samozřejmé, že rozdíly mezi moderní a dřívější dobou, kdy bývaly ženy často v domácnosti, jsou natolik zřetelné, že nelze praktikovat stejné metody či postupy, jak to dělaly naše matky či babičky.

Vymlouvání se na nedostatek času ale není řešení. Rychle totiž většinou neznamená zdravě. "Je nutné si uvědomit, že mnohé polotovary nebo hotová předpřipravená jídla jsou plná soli, cukru a nasycených tuků, což organismu, zvláště tomu dětskému, rozhodně neprospívá," varuje Azmina Govindjiová z britské dietetické asociace.

Jako mnozí výživoví poradci, tak i ona nabádá všechny rodiče, aby dbali na složení stravy svých dětí. Čím dříve si totiž jejich potomci navyknou na nezdravé pokrmy, tím dříve jim kvůli tomu hrozí četné zdravotní komplikace a navíc se budou svých zlozvyků v dospělosti hůře zbavovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Potraviny také podléhají módě

Odchovaná kampaní z dob socialismu, ve které vystupovalo mléko jako to nejzdravější, co svému dítěti můžete dopřát, cpu odmalička do svého syna minimálně dva...

Záludná jídla, která příliš nezasytí

Zdravý jídelníček by měl být bohatý a měl by obsahovat různé skupiny potravin, které dodávají tělu všechny potřebné složky. I při snaze o výživnou stravu...

Výběr článků

Načítám