Hlavní obsah

Záludná jídla, která příliš nezasytí

Novinky, bok

Zdravý jídelníček by měl být bohatý a měl by obsahovat různé skupiny potravin, které dodávají tělu všechny potřebné složky. I při snaze o výživnou stravu bychom si měli ale dávat pozor na to, co jíme. Existují totiž některé rádoby zdravé potraviny či produkty, jejichž konzumací se zrovna dvakrát nezasytíme. Výsledkem dobré snahy tak může být jen větší pocit hladu.

Foto: Profimedia.cz

Máte-li rádi ovocné jogurty, volte raději variantu bílého jogurtu s čerstvým ovocem.

Článek

Už se vám někdy stalo, že jste si dali pár sušenek nebo něco jiného (i zdravého) na svačinu, ale i tak jste měli za chvíli pocit, že máte stejný hlad, jako byste si vůbec nic nedali?

Podle nové studie zveřejněné v časopise Journal of American Medical Association může být v mnoha podobných případech na vině fruktóza, kterou daný produkt s největší pravděpodobností obsahoval. Podle odborníků je vysvětlení jednoduché. Fruktóza totiž neaktivuje oblast mozku, která vám dává signál, že jste sytí, uvádí server Women´s Health Magazine.

Glukóza versus fruktóza

Jako důkaz provedli odborníci v rámci studie u dvaceti zdravých mladých dobrovolníků měření činnosti mozku před a po konzumaci nápoje obsahujícího glukózu nebo fruktózu (ta je zhruba o 1/5 sladší než glukóza). Z výsledků zjistili, že po konzumaci produktů obsahujících více glukózy se u vybraných jedinců snížil průtok krve mozkem a zároveň aktivita v oblastech, které regulují chuť k jídlu. Převážná většina jedinců tak uvedla, že jsou sytější.

U testovaných dobrovolníků, kteří pili nápoj obsahující větší podíl fruktózy, ale žádné výraznější změny v průtoku krve ani činnosti mozku nenastaly, účastníci tak jednotně uváděli, že mají stále stejný hlad jako před vypitím nápoje.

Fruktóza se přírodně nachází například v některých druzích ovoce či zeleniny. Fruktózu obsahuje i stolní cukr (50 % fruktózy a 50 % glukózy). Mezi "nebezpečné" zdroje fruktózy patří různé ovocné sirupy, které se například v Americe těší velké oblibě.

Podívejte se s námi na některé častěji konzumované produkty, které obsahují vyšší podíl fruktózy, čili vám hrozí, že se s nimi i při velké snaze příliš nenasytíte.

Ovocné jogurty

Zatímco klasické bílé jogurty jsou vhodným zdrojem bílkovin, vápníku a vitamínů, o některých ovocných jogurtech se to příliš říci nedá. Příkladem vysoce fruktózních jogurtů jsou třeba typy, které skrývají ovocnou směs na dně kelímku pod bílým jogurtem. Po jednoduchém zamíchání tak máte ovocný jogurt.

"Tyto směsi jsou možná chutné, málokdo ale ví, že jejich složení obsahuje ve velkém množství cukr a různé fruktózové sirupy," vysvětluje výživová odbornice Kathleen DesMaisonsová.

Pokud máte v oblibě ovocné jogurty, zkuste raději variantu s čerstvým sezónním ovocem. Vyhnete se tak rafinovaným cukrům, které organismu neprospívají.

Proteinové tyčinky 

Mnohé proteinové tyčinky vám chvilku po konzumaci mohou "dodat" novou energii, ve velkém procentu je to ale právě fruktózou v nich obsaženou.

Ovocné koktejly

Pokud nejsou ovocné koktejly připravovány ze 100% šťáv, jsou ve valné většině dochucovány právě fruktózovými sirupy.

Celozrnný chléb 

Už jen označení, že jde o "celozrnný" výrobek, probouzí v mnoha lidech automaticky pocit, že se jedná o produkt, který je naprosto zdraví prospěšný. Ne u všech takových výrobků to ale bohužel platí. I u celozrnných produktů (například celozrnný chléb) se totiž při podrobnějším průzkumu ingrediencí dozvíte, že obsahují právě fruktózu.

Pokud tedy chcete jíst celozrnné produkty, které jsou opravdu prospěšné, při jejich výběru si pečlivě zkontrolujte, co obsahují.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuskus představuje chutné jídlo bez vaření

Nažloutlá zrnka velikosti drobné rýže zvaná kuskus mají řadu kulinářských výhod. Asi největší spočívá v tom, že se nemusí vařit. Jsou takříkajíc hotová dřív,...

Výběr článků

Načítám