Hlavní obsah

Koktejly podle naší nejlepší barmanky Kateřiny Kluchové, které zvládnete i doma

Novinky, das

Koktejly už zdaleka nejsou záležitostí jen profesionálních barmanů. Daleko více lidí pociťuje touhu míchat si drinky přímo doma ve své kuchyni, pro své hosty. Podle Kateřiny Kluchové, vítězky prestižní barmanské soutěže Havana Club Grand Prix 2011, přípravu koktejlů zvládne opravdu každý, jen je zapotřebí dbát určitých zásad, které vám pomohou v úspěchu.

Článek

Pro přípravu koktejlů je dobré mít dostatečnou pracovní plochu. Hlavně z důvodu bezpečnosti, každý barman si potřebuje své pomůcky rozložit tak, aby mu dobře posloužily.

Co se týče barmanského vybavení, nemusíte mít nutně sadu šejkrů a míchacích lžiček, bohatě vám postačí běžné vybavení vaší kuchyně. Pro ty z vás, kteří by chtěli pracovat se šejkrem, doporučuji šejkr typu boston (složený ze dvou kusů), bude se vám s ním lépe manipulovat a můžete jej využít, pokud budete připravovat nějaký drink s ledovou tříští či ovocem. Navíc jeho spodní část lze využít jako míchací sklenici.

Můžete si pohrát s hezkým servisem, nestyďte se za staré skleničky z bazaru, ještě vám mohou udělat pěknou službu. Takový punč ze staré měděné mísy s malými kalíšky, do kterých vlastně už jen odkládáte nepotřebné knoflíky a jehly, po vyčištění bude králem na vašem svátečním stole.

Led a čerstvé suroviny jako základ

Důležitou součástí vašeho baru je led. Toho je vždy potřeba mít dostatek, takže na něm určitě nešetřete, lze jej už docela běžně koupit, nebo vyrobit. Existuje spousta formiček na led, ti šikovnější z vás si mohou dát zamrazit svůj led a pak si jej jen odkrajovat podle potřeby.

Osobně doporučuji vycházet z čerstvých surovin, nahradit sirupy pokud možno čerstvými šťávami z ovoce či zeleniny, a jelikož mnoho domácností s čerstvými surovinami běžně pracuje, jistě to nebude takový problém.

Není třeba nakupovat drahé jahody či borůvky, lze použít sezónní ovoce, nebo jej nahradit domácími zavařeninami, jsou dostupnější a svůj účel jistě splní. Můžete sáhnout babičkám do koření, nebo navštívit nedaleké bylinkářství, v nadcházejícím sychravém období to přímo láká. Ať tak či onak, dbejte na to, aby vše bylo v dobré kvalitě - než ovadlé a nahnilé, raději vůbec žádné.

Kombinovat můžete prakticky cokoliv, jen myslete na to, jakou výslednou podobu by měl váš koktejl mít, a té se držte, v žádném případě by neměla některá ze složek ostře vystupovat, přidávejte je tedy opatrně, aby byly v harmonii, všeho moc škodí.

A poslední rada, staré dobré přísloví „v jednoduchosti je síla“ v případě tvorby drinků platí dvojnásob a váš host to jistě ocení!

Apple rum punch
Suroviny: 4cl Havana Especial (nebo jiný lehce stařený rum), 4cl Amaretta, 1cl čerstvé citronové šťávy, 15 cl jablečného džusu, hřebíček, popř.cukr dle chuti
Vše nalijeme do varné konvice a necháme přivést k bodu varu (pozor, zbytečně nepřevařovat, aby se nám nevypařil všechen alkohol, to bychom asi nechtěli).Ozdobit můžeme tyčinkou skořice, plátkem pomeranče, či badyánovými hvězdičkami.Drink krásně zahřeje, doporučuji po dlouhé zimní procházce, nebo během deštivého sychravého odpoledne. Zvládne jej připravit každý, nepotřebujete žádné speciální vybavení. Sešlo se vám více přátel? Jednoduše znásobte poměr počtem návštěvníků a připravte nápoj do větší nádoby s naběračkou, úspěch máte zaručen.
Bee – ginger
Suroviny: 4cl Beefeater ginu, 4cl grapefruitového džusu či fresh, 4cl brusinkového džusu, 1/8 limetky – vymačknout, zázvorová limonáda na dolití
Toto je drink “stavěný“, to znamená, že vše nalijeme do větší sklenice (obsah cca 30 cl), dolijeme limonádou, ozdobíme a podáváme hostovi. Důležité je mu říci, aby si nápoj promíchal, než jej bude pít, proto je dobré do něj přidat brčko a popřípadě míchátko nebo alespoň delší špejli. Lze připravit stejně tak chutnou nealkoholickou verzi, kdy pochopitelně nepoužijeme gin. Drink je lehce nahořklé chuti s příjemnou chutí zázvoru, kdo zázvor miluje, může si do drinku ještě přidat zázvor čerstvý nebo použít na dolití zázvorové pivo pro větší pikantnost. Jako ozdoba je ideální kousek grepové kůry a sušené brusinky.
Winter caipi
Suroviny: 2 lžíce pomerančovo skořicové marmelády, 1 limeta nakrájená na kousky, 5cl Havana club 3 Aňos
Jistě doma najdete menší zavařovací sklenici, rozmačkejte v ní limetu společně s marmeládou, zasypejte drceným ledem a přilijte rum, pak už jen vezměte delší lžíci a pořádně vymíchejte tak, aby se všechny suroviny spojily, ozdobte tyčinkou skořice a třeba sušeným plátkem pomeranče, který máte připravený na stromeček a drink je hotov.
Jasmine tea cup
Suroviny: 5 cl Beefeater ginu s jasmínem, 3 cl Rose’s lime cordial
Připravte si svůj vlastní gin tak, že si do lahve o obsahu 0,7l nasypete jasmínový čaj (3 lžičky) a nechte jej 20 minut louhovat, poté sceďte a můžete svému hostovi připravit perfektní alternativu gimletu. Vezměte si skleněnou část boston šejkru nebo skleněný džbán a nadávkujte do něj gin a cordial, který dnes běžně koupíte v obchodě, přidejte led a míchací lžící stýrujte, dokud není drink chladný, přelijte do šálku nebo sklenky a drink pro vás a vašeho miláčka je hotov. Pravá romantika!

Reklama

Související témata:

Související články

Tradiční sladké dobroty s jablky a hruškami

Jablkům se v našich zemích vždy dařilo, i dnes tu roste na 24 miliónů jabloní. V těsném závěsu následují hrušky, které tvoří druhé nejoblíbenější ovoce mírného...

V labužnickém ráji Vlasty Buriana

Slavný herec Vlasta Burian byl velký milovník dobrého jídla a rád je dopřál i svým přátelům. Ale ani on, ani jeho žena Nina nikdy sami nevařili.

Zdravé a zároveň chutné pochoutky z kaki

Kaki Persimon Bouquet je zářivé a lesklé oranžové ovoce, které se svým tvarem podobá broskvi a rajčeti. Na rozdíl od těchto plodů dozrává kaki ve španělské...

Výběr článků

Načítám