Hlavní obsah

Vamberecká krajka boduje doma i v cizině

Právo, Naďa Kverková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za zrod tradice paličkované krajky ve východočeském městě Vamberk vděčíme šlechtičně Magdaleně Grambové – Belgičance, která se ve druhé polovině 17. století provdala za majitele zdejšího panství. A právě ona naučila vamberecké ženy paličkovat.

Článek

Za kolébku krajky je však považována Itálie, kde se poprvé objevila na počátku 16. století a odkud se rozšířila po celé Evropě.

Výhradně ruční charakter si výroba krajky zachovala až do počátku 19. století, kdy s příchodem nových technologií nastoupila výroba strojových krajek. Vyráběna byla v různě širokých pruzích. Co na tom, že se vzory periodicky opakovaly bez sebemenší odchylky?

Byly precizně přesné, což spolu s nižšími výrobními náklady mělo za následek, že stroje postupně časově náročnou a také velmi drahou krásu ručního řemesla vytlačily…

Naštěstí ne nadobro. Ručně paličkovaná krajka si svoji cestu našla – navzdory pokroku se prosadila a platí to i v dnešní době.

Šaty, šperky, obrázky

Jestliže v 50. letech minulého století převažovaly v sortimentu tehdejšího družstva umělecké výroby nejrůznější krajkové vsadky, límce a doplňky k šatům, pak o dvacet let později se oblibě mezi příznivci tohoto ručního řemesla těšily především paličkované obrázky a šperky.

V současnosti tvoří největší objem zakázek stylové šperky s drahými kameny, perličkami, korálky a další doplňky včetně spon do kravat, šál a šátků. „Pomyslnou třešničkou na dortu jsou dodávky individuálních paličkovaných krajek pro luxusní šaty značky Bonheure, kde jsme výhradními dodavateli,“ říká jednatelka společnosti Vamberecká krajka Marie Stoklasová.

Paličkované šperky, doplňky i kolekce šatů šité na zakázku dokázaly ovšem zazářit i v zahraničí. Autorka kolekce společenských šatů návrhářka Zuzana Štěpánková a autorka návrhů krajek Lenka Kroulíková vytvářejí svoje díla v uměleckém ateliéru Vamberecké krajky.

Šperky z východočeského Vamberka, které patří k unikátnímu řemeslnému dědictví České republiky, ozdobily například bývalou ministryni zahraničí USA Madeleine Albrightovou, luxusní kolekce byla vytvořena pro manželku bývalého amerického prezidenta Barbaru Bushovou, dárkovou kazetu dostala německá kancléřka Angela Merkelová, zlatá korunka s českými granáty se paličkovala pro jordánskou princeznu Haju.

Přednost má bavlna, len a hedvábí

Nejnověji bude kolekce společenských šatů značky Bonheure, spodního prádla a nové kolekce šperků představena 8. prosince na klubové benefiční přehlídce v pražských Kunraticích. „Již tradičně pořádáme benefiční večery a výstavy ve prospěch sbírky České televize Pomozte dětem, známé jako Kuře,“ doplňuje výčet Marie Stoklasová. Novým trendům odpovídají i použité materiály.

Jestliže se kdysi vyráběly krajky ze lnu, kopřivového vlákna, ba dokonce z tenkých kovových vláken, dnes dostává přednost bavlna, len, hedvábí v kombinaci s kůží, efektními kovovými vlákny, nitěmi a drahými kameny, případně korálky a perličkami. A kdo by chtěl nahlédnout tak říkajíc pod pokličku, nechť se vypraví do muzea ve Vamberku.

„Pro návštěvníky máme připraveno krátké video o historii vamberecké krajky,“ končí naše povídání Karel Menšík.

„Necháme vás nahlédnout do umělecké dílny krajkářek, kde si můžete dokonce techniku paličkování osobně vyzkoušet.“ Následuje prohlídka muzejní expozice, která odhaluje minulost i současnost ruční výroby paličkované krajky.

Nechybí samozřejmě prodejní galerie a ateliér s modelovou kolekcí společenských šatů kolekce Bonheure. Otevřeno tady mají i přes zimu, ve všední dny od 9 do 14 hodin.

Podrobnosti najdete na stránkách zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Módní přehlídky bořily bariéry

O víkendu 22.- 23. října proběhla v pražském nákupním centru Europark Štěrboholy unikátní módní přehlídka, na které modely od známých značek a českých...

V trendy kabátech budete sexy i v teple

Letošní podzim je sice mírnější, než jsme zvyklí, doba, kdy lze venku ještě pobíhat ve svetru a bundičce ale nevydrží věčně. V sychravém počasí pak nic...

Výběr článků

Načítám