Hlavní obsah

Úspěch může mít každý, musí si však věřit

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní doba miluje úspěšné lidi a bezmezně jim fandí. Ten, kdo dokázal vybudovat kariéru, zajistit si postavení a nahromadit majetek, je obdivován a jeho okolí si ho váží. Jak se ale člověk stane úspěšným? Jaký je klíč k vybudování skvělé kariéry? Podle odborníků je úspěch souhrou mnoha faktorů.

Foto: Profimedia.cz

Život je příliš pestrý a zároveň složitý a nabízí nepřeberné množství aktivit, kterými se můžeme zabývat a vydělávat si jimi peníze.

Článek

Podle psychologů jsou dva základní pilíře toho, aby se člověk stal úspěšným. Prvním předpokladem je, že si uvědomí, že se skutečně chce stát úspěšným. V ten okamžik je nutné, aby si jedinec sám v sobě připustil, že je to možné. Tím dojde k odstranění psychických zábran v tom, dál na sobě pracovat. V podvědomí je potřeba tuto myšlenku přijmout a zpracovat, a ne se jí bát a jen o ní snít. Jde vlastně o jakési vnitřní rozhodnutí.

„Druhým předpokladem je schopnost vše, co jedinec umí, převést do praktického života. Ovšem zde je třeba vycházet reálně ze schopností, které člověk má. Je nutné ujasnit si směr, kudy se sám chce dát, a rozložit si kroky, jak bude ve svém oboru postupovat, naplánovat si jednotlivé mezistupně toho, čeho chce dosáhnout. Jde vlastně o to, vytvořit si jakousi strategii, která pomůže rozložit síly a energii,“ vysvětluje odborník na lidské vztahy Aleš Kalina ze serveru mujvztah.cz.

Psychologové oba tyto předpoklady často shrnují do pojmu jasně definovaný životní cíl. Pokud člověk nemá jasně definovaný životní cíl, nemůže očekávat progresivní cestu ke svému úspěchu.

„Život je příliš pestrý a zároveň složitý a nabízí nepřeberné množství aktivit, kterými se můžeme zabývat a vydělávat si jimi peníze. Abychom se ve své aktivitě stali jedinečnými, musíme znát svůj talent a svou hodnotu a najít odvahu obojí převést do praktické sféry,“ doplňuje Aleš Kalina.

Rodina a dětství jako základ

Vedle toho je ale spousta dalších okolností, které mohou dát předpoklad ke vzniku kariéry, a mnohé z nich člověk nemá možnost nijak ovlivnit.

Sem patří například rodinné zázemí a poměry, do kterých se jedinec narodí. „Své rodiče si nevybíráme. Tento proces je nezávislý na našich schopnostech i na našich skutcích. Ten, kdo se narodí do fungující rodiny s dobrým finančním, kulturním a sociálním zázemím, má větší předpoklady k tomu, že v životě uspěje, než jedinec, který vyrůstá v podmínkách, jež nejsou motivující a kde dítě nemá potřebný vzor,“ vysvětluje Aleš Kalina.

S tím souvisí i získaný genetický potenciál. „Zdravý člověk svou inteligenci a schopnosti zdědí po předcích. Pokud je součástí takového dědictví nadání a talent, dá se na kariéře pracovat snadno. Ovšem tam, kde je mozek nastaven hůře, je cesta složitá. Ale i tady platí, že kdo chce, může si cestu k úspěchu najít díky své vůli a ujasněným prioritám,“ říká Kalina. Při cestě za svým cílem je třeba i určitá dávka vzdělání. Ovšem ani to není zcela zásadní faktor.

„Přístup k úspěchu a štěstí nezaručí akademický titul. Kariéra se dá budovat i ve směrech, které nutně nevyžadují vysokoškolské vzdělání. Sem patří například skupiny podnikatelů pracujících v různých nevědeckých oborech, kteří jsou zruční v margetingových vztazích, přirozeně chápou lidskou psychiku a umějí pružně reagovat na mezery v oboru svého podnikání a dokážou je díky svému talentu vyplnit ke svému užitku,“ vysvětluje odborník.

Kromě toho je třeba uvědomit si i to, že schopný manažer dokáže své odborné mezery ve vzdělání vyplnit zaměstnáním specialisty, který se v problému vyzná. V podružnějších problémech pak dokážou informace dodat i různé večerní kurzy či semináře. Snadným přístupem k informacím je i internet a odborné publikace, které mohou posloužit jako základ v sebevzdělávání.

Nebát se vyčnívat

Kdo si chce vybudovat kariéru, musí umět vystoupit z davu. Úspěšný člověk se nesmí bát vynikat a vyčlenit se nad průměr.

„Dnešní společnost, řečeno s nadsázkou, žije způsobem pochodujícího stáda. Všichni děláme věci jen proto, že je dělají ostatní, a očekává se, že je budeme dělat i my. S tímto myšlením ale není možné uspět.

Lidé jednající pod tímto tlakem zůstanou vždy jen jednotlivci v davu. Kdo chce uspět, nesmí se bát prosadit, vyčlenit se a zaujmout ostatní. Všichni velikáni, kteří v životě něčeho dosáhli, o sobě museli dát svému okolí vědět. Část z nich byla ve své době dokonce považována za rebely, kteří prolamují společensky či vědecky dané jistoty a zásady.

Kdo chce být úspěšný, musí mít odvahu říci a ukázat, co si myslí, a nesmí se bát svým způsobem posunout výš vlastní zájem a hodnoty nad zájem ostatních,“ dodává odborník ze serveru mujvztah.cz Aleš Kalina.

Psychologové v souvislosti s budováním kariéry naopak varují před přílišným sněním a nízkou sebekázní. Pouhé snění a mluvení o svých plánech vytyčený cíl nepřiblíží, nutná je disciplína a ochota své profesi mnohé obětovat. „Jsou lidé, kteří neustále mluví o tom, co by chtěli dokázat, ale nejsou ochotni jít za svým cílem důsledně. Chce-li jedinec něčeho dosáhnout, musí nejprve opanovat sám sebe a své negativní vlastnosti, jako je pohodlnost nebo netrpělivost,“ upřesňuje Aleš Kalina.

Co může plánu zabránit

Tak jako jsou faktory, které vznik kariéry umožní, jsou i okolnosti, které ji zastaví. Negativně může nástup kariéry ovlivnit například zdraví. Sem patří úrazy, stres, s ním spojené psychosomatické potíže nebo náhlá dlouhodobá onemocnění, která člověka vyřadí z činnosti.

„Toto má zásadní význam především tam, kde je důležité být v dobré fyzické formě, a například úraz je pak zásadní překážkou, tento ovlivňující faktor znají například sportovci. Nemoc ale může znemožnit postup i proto, že jedinec nebyl ve správné době na správném místě. Prostě když v okamžiku, kdy se obsazuje vhodná pozice, nejdete do konkurzu proto, že ležíte v posteli v horečkách,“ říká odborník na lidské vztahy.

Pro profesní růst je důležité i rodinné zázemí v dospělosti. Jsou lidé, kteří svou kariéru obětují rodině jen proto, aby doma měli klid. „Toto se týká hlavně žen, kde se předpokládá, že žena bude především matkou. Když úspěšná žena zvolí partnera, který trvá na modelu rodiny s matkou pečovatelkou, a žena nechce mít konflikt ve svém soukromí, vzdá se své kariéry. Část žen se kariéry vzdává i z vlastního rozhodnutí, právě proto, aby si své mateřství plně vychutnaly,“ uvádí odborník.

Reklama

Související články

Žena, která sklízí úspěchy mezi „ajťáky“

Kdyby někdo na střední škole řekl Štěpánce Kovaříkové, že bude manažerkou v počítačovém prostředí, považovala by to za nemožné. I nemožné se ale občas stane...

Výběr článků

Načítám