Hlavní obsah

Většina žen používá prošlé kosmetické přípravky, dermatologové varují

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi není žena, která by nepoužívala nějaké zkrášlovací kosmetické přípravky. Ale jen velmi malé procento žen si uvědomuje, že i tyto přípravky mají svou dobu trvanlivosti, kterou není dobré překračovat. Existuje zde totiž velké nebezpečí bakteriální infekce a poškození pokožky.

Článek

Krása je nadčasová, ale bohužel výrobky nejsou. To je pravda, které by se měly držet všechny ženy.

Bohužel z posledního průzkumu společnosti Debenhams vyplynulo zcela něco jiného. Ženy používají kosmetické přípravky bez toho, aby pátraly po jejich stáří a tedy i době spotřeby.

Velmi alarmující bylo podle odborníků zjištění, že téměř devět z deseti žen vůbec neví, že výrobci na obalech uvádějí, za jak dlouhou dobu je nutné přípravek spotřebovat po jeho otevření. Symbol s tímto označením ženám vůbec nic neříkal.

Kosmetické taštičky ukrývají spoustu nebezpečí  

Ženy obvykle používají hned několik kosmetických přípravků najednou a tak se stává, že jim vydrží i několik let, než je vypotřebují. Podle dermatologů je ale toto chování velmi nebezpečné. Jelikož i v těchto výrobcích se velmi rády množí bakterie, které po svém přemnožení mohou způsobit řadu zdravotních komplikací.

Dvě třetiny žen za nejkratší dobu vypotřebují pleťové krémy a make-upy. I tak to ale často nestihnou do období, kdy už by tyto přípravky měly být v koši.

Nejdéle ženy mají ve svých kosmetických taštičkách oční stíny a tvářenky. Používají je až patnáct let, přičemž doba po otevření by většinou neměla přesáhnout 24 měsíců.

Ne o moc lépe jsou na tom rtěnky a lesky na rty. I ty jsou ženy schopny používat i deset let, místo obvyklých 12-24 měsíců.

Naprosto nejkratší dobu upotřebení mají řasenky a to 4-6 měsíců, ovšem i ty ženám v taštičkách zůstávají déle.

Rizika by se neměla podceňovat

Velmi překvapující bylo i zjištění, že až 60 procent žen se o své kosmetické přípravky dělí ještě s někým v domácnosti. Což je podle odborníků o to nebezpečnější.

"Ženy by měly být opravdu opatrné a sledovat data upotřebení. A také konzistenci a vůni výrobků. Jakmile krém začne zapáchat a bude vypadat jinak než při otevření, pak by jej měly okamžitě vyhodit," upozorňuje Bevis Man, z Britské dermatologické společnosti.

Nejopatrnější by pak měly být ženy u výrobků pečující o oblast očí. Oči jsou velmi citlivé a vzniklé oční infekce bývají velmi bolestivé a dlouhodobé.

"Ženy by neměly zapomínat na péči houbiček u make-upů či pudrů. Jelikož se v nich velmi rády množí bakterie. Je proto dobré je jednou za čas vyprat a poté pořádně vysušit," dodává Man.

Jak se zjistí data spotřeby

Každý kosmetický výrobek ať už se jedná o krém, pleťové mléko, stíny, rtěnku, make-up apod. má na svém obalu uvedenou expirační dobu. To je doba dokdy by se měl výrobek spotřebovat. Ovšem tato doba se mnohdy výrazně zkracuje po otevření výrobku.

"Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy "spotřebujte nejlépe do...", za kterými následuje vyznačení data nebo údaj, kde je datum uvedeno na obalu. Datum musí být zřetelně uvedeno a musí obsahovat buď měsíc a rok, nebo den, měsíc a rok, a to v tomto pořadí. Je-li to třeba, musí se informace o trvanlivosti doplnit údajem o podmínkách, které je třeba dodržet, aby byla uvedená trvanlivost zachována.

Datum minimální trvanlivosti nemusí být uvedeno na obalu kosmetického prostředku, jehož minimální trvanlivost přesahuje třicet měsíců," uvádí vyhláška Ministerstva zdravotnictví 26/2001 Sb.

Podle obchodníků i lékárníků je někdy problém právě v tom, že většina výrobků má delší dobu trvanlivosti než třicet měsíců, a tak mnoho výrobců tuto dobu na výrobcích neuvádí. Proto je dobré kromě jiné sledovat i to, zda se nemění struktura a vůně výrobku.

Jak se pohybují data spotřeby po otevření:

- krém s vitamíny - půl roku

- masky s biologicky aktivními látkami - maximálně 6 měsíců

- sérum s intenzivní péčí o pleť - maximálně 6 měsíců

- sprchový gel - 3 roky

- tělové mléko - 2 roky

- krém na ruce s vitamínem A - 3 roky

- šampón zvětšující objem - 6 měsíců

- vlasové masky - 3 roky

- tonizující krémy tekuté - 6 měsíců

- oční kompaktní stíny - 3 roky

- řasenka - 3 měsíce

- kompaktní pudr - 3 roky

V každém případě ty výrobky, jež nemají na sobě uvedeno datum spotřeby, musí mít uvedenou alespoň dobu, dokdy má být výrobek spotřebován po prvním otevření. Tato informace se značí symbolem otevřené nádobky na krém, na které je uveden počet měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám