Hlavní obsah

Jak uvázat dokonalý uzel na kravatě

Novinky, Barbora Vaníčková

Kravata je nezbytným doplňkem úspěšného muže a oblíbeným dárkem všech manželek a přítelkyň. Koupíte-li však kravatu sebekrásnějšího vzorku a materiálu, je vám to málo platné, pokud na ní neumíte vy nebo váš protějšek uvázat dokonalý uzel. Módní poradkyně Helena Kohoutová prozradila Novinkám svůj osvědčený postup vázání dvojitého Windsorského uzlu.

Článek

„Většina lidí váže uzel Manhattan, což je polovina Windsorského uzlu. Ve výsledku nevytvoříte klasické pěkné véčko, ale šikmý uzel, který nepůsobí moc pěkně. Zejména v hodně otevřeném límečku, který je v současnosti moderní,“ tvrdí Helena Kohoutová. Dodává, že správný uzel značky Windsor podle ní umí uvázat pouze třicet procent mužů a opravdu málokterý z nich váže uzel každé ráno znovu.

„Většina mužů zanechává kravatu ve skříni ve stavu 'oběšence' a opětovně si ji obléká již uvázanou, vázání uzlu se ale může stát malým raním rituálem, kdy muž doladí svůj vzhled,“ vysvětluje stylistka, podle níž vzhled výrazně ovlivňuje vnímání člověka, přičemž nejvíc záleží na obličeji a oděvu do výšky prsou.

Střídejte kravaty

Proto by si měl muž raději koupit jeden kvalitní oblek a střídat barevné košile a kravaty, než investovat do drahých obleků a zanedbávat detaily. Módní poradkyně to vysvětluje takto: „Když s někým mluvím, vnímám především okolí jeho obličeje. Pokud tedy například můj kolega v práci bude nosit každý den košili a kravatu jiné barvy, těžko si v pátek vzpomenu, jestli měl v pondělí oblek s jemným proužkem nebo bez něj. Budu si pamatovat, že měl modrou, lososovou nebo zelenou kombinaci košile a kravaty.“

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Uzel na kravatě by se měl správně vázat každý den

Na kombinaci podle ní také velice záleží. Kravata by měla obsahovat barvu košile, pokud bude obsahovat také barvu obleku, je slazení dokonalé. Při nákupu kravaty je tedy lepší zvolit vzor, který obsahuje větší škálu barev. Kravatu potom budete moci kombinovat s více košilemi.

Barvy volte podle typu muže

K nákupu kravaty a košile přidává stylistka ještě radu pro ženy: „Nikdy nenakupujte podle toho, která barva je vaše oblíbená. Důležité je zvolit barvy podle toho, jaký je muž typ. Světlému blonďákovi sluší studené barvy. Tmavovlasému muži zase prospějí teplé odstíny.“

Vyberete-li vhodnou kombinaci barev, chybí už jen ono správné uvázání. Na videu můžete vidět celý postup vázání Windsorského uzlu přímo v podání módní stylistky. Nezapomínejte na hlavní zásadu, že špička kravaty má končit v oblasti opasku. Pokud pod ní je vidět košile nebo pokud zasahuje do zipu kalhot, je nutné uzel rozvázat a začít znovu, dokud nedocílíte dokonalého výsledku.

Stylistka k tomu dodává: „Ženy mají obvykle s vázáním kravaty větší trpělivost, rychleji postup pochopí a dokáží uzel na závěr doladit k dokonalosti. Neměly by se tedy stydět svému partnerovi pomoci, jistě mu to bude lichotit a z obyčejného vázání kravaty může být rázem chvíle ranní pohody před odchodem do práce.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám