Hlavní obsah

Ňadra lze již nyní zvětšit i bez plastické operace

Právo, Petr Veselý

Plastická chirurgie má další hit. Zvětšování prsou bez operace. Nepochybně zaujme spoustu žen. Pojďme se na něj podívat střízlivě. Princip zákroku je jednoduchý.

Článek

Chirurgové při něm vpichují do prsou speciální gel pomocí větší injekční stříkačky. Ta má místo klasické jehly kanylu, tedy silnější jehlu bez ostře seříznuté špice, jen se zaobleným koncem.

„Prsa lze díky tomuto postupu různě tvarovat,“ říká MUDr. Andrea Musilová, plastický chirurg z pražského Asklepionu. „To mohou ocenit například ženy, které je nemají souměrná nebo se jim zdají trochu pokleslá a tak dál. Zvětšit ňadra pomocí nové metody dokážeme samozřejmě jen do určité míry, většinou o jedno číslo.“

Nejvýrazněji se podle ní projeví efekty metody u štíhlých dívek s malými prsy. Ne náhodou se stala populární například v Japonsku.

Z operačního sálu rovnou do práce

Lékaři dělají tento zákrok pouze v lokální anestezi. Odpadá tak ne příliš časté, ale existující riziko možných komplikací vyvolaných celkovou anestezí. Zákrok trvá zhruba šedesát minut a po dvou hodinách klientka obvykle opouští kliniku. Pokud má sedavé zaměstnání, může se okamžitě vrátit do práce. Jiné je to u fyzicky náročných profesí. Tady bývá nutný několikadenní klid.

V porovnání s klasickou plastickou operací prsou je to ovšem velký rozdíl. Ta vyžaduje celkové znecitlivění a žena musí zůstat na klinice aspoň 24 hodin. Fyzicky namáhavou práci nemůže dělat delší dobu.

Po nové metodě nezbudou na prsech prakticky žádné jizvy. Nanejvýš malá tečka po řezu nebo vpichu, kudy lékař zaváděl kanylu. I to je rozdíl oproti běžnému zvětšení prsou pomocí implantátu.

Efekt vydrží asi rok

Speciální gel, kteří lékaři aplikují do prsu, obsahuje kyselinu hyaluronovou. Plastičtí chirurgové ji dosud používali k vyhlazování vrásek nebo ke zvětšování rtů, respektive ke korekci jejich tvarů.

Jde o látku tělu vlastní a lidský organismus ji proto dobře snáší. Nevýhodou je, že se postupně vstřebá. Proto chirurgové musí vyhlazení vrásek nebo korekci rtů po určité době zopakovat.

To samé platí i pro zvětšení nebo vytvarování zadečku, lýtek a už zmíněných prsou. U těch se kyselina hyaluronová vstřebá přibližně po roce a půl až po dvou letech. V tom mezi ženami existují individuální rozdíly. Zákrok lze libovolně opakovat.

Zajímavé, ale drahé

Největší nevýhodou nové metody se zdá být její cena. Klasický zákrok, při kterém chirurg zvětší prsa pomocí silikonových implantátů, stojí včetně práce chirurgů, anesteze a pobytu na klinice přibližně 50 až 60 000 Kč. Nová metoda vyjde zhruba na 80 až 100 000 Kč. Její značná cena se podle všeho stane hlavním důvodem, proč se masově hned tak nerozšíří.

„Zajímat se o ní budou nejspíš ženy, které se obávají anesteze, nebo mají strach ze silikonů, případně nechtějí mít v těle cokoliv umělého,“ říká doktorka Musilová. „Anebo ty, kterým se nelíbí představa, že jim na prsou zůstanou po operaci jizvy.“

Jizva se dá zamaskovat

Ne všechny ženy vědí, že i u klasické plastické operace se dá jizva se značným úspěchem zamaskovat. Pacientka ji mívá v podpaží nebo pod prsní rýhou anebo kolem dvorce. V prvních dvou případech bývá viditelná, hlavně když leží nahá na zádech. Nejsnáze se ztratí kolem prsního dvorce, pokud je chirurg šikovný a použije vnitřní vstřebatelné stehy.

Co všechno klasická operace obnáší, popsali lékaři velmi podrobně a srozumitelně na internetové adrese www.plasticka-chirurgie.info . V kapitole Zákroky si musíte najít Zvětšení prsou. Dobře a detailně tu vysvětlili i aplikaci kyseliny hyaluronové.

Podle průzkumu, který tento server dělal mezi českými plastickými chirurgy, bývá právě změna velikosti prsou nebo jejich formování nejčastějším zákrokem u žen. Je ale otázkou, jestli není daleko lepším a žensky mazanějším řešením koupě některé ze speciálních podprsenek. Dovedou zvětšit prsa o číslo až o číslo a půl. Nepředstavují žádné zdravotní riziko. A hlavně vyjdou nesrovnatelně levněji.

Také řada celebrit chce bujnější poprsí

„Žena bez prsou je jako postel bez polštáře,“ tvrdil francouzský spisovatel Anatole France. Jak silná je touha žen po krásných ňadrech, to naznačuje i takový detail, jakým je výroba žvýkaček, které je údajně zvětšují. V zahraničí jdou na odbyt. Na český trh je Státní zemědělská a potravinářská inspekce nepustila. Obsahovaly totiž látky, které smějí být pouze v lécích na předpis.

Se svým poprsím je nespokojená nejen spousta obyčejných žen, ale také hvězd šoubyznysu. Například herečka Nicole Kidmanová, zpěvačka Christina Aguilerová, herečka Calista Flockhartová, představitelka populární advokátky Ally McBealové a tak bychom mohli dlouze pokračovat.

Když americké magazíny otisknou na obálce časopisu fotku anglické herečky Keiry Knightleyové, kterou proslavili Piráti z Karibiku, počítačově jí zvětší její malá ňadra. A hned o dvě čísla. Knightleyová to komentuje: „V Americe nemůžete být na titulní straně obrázkového magazínu, pokud nemáte ňadra aspoň velikosti C.

Menší poprsí čtenáře údajně odrazuje. Čtenářky si prý nepřejí vidět na jiných ženách menší prsa. Není to bláznivé?“

Možná je, ale i mnohá česká modelka poukazuje na to, že začala dostávat více zajímavých nabídek poté, co si nechala zvětšit prsa. Také američtí ekonomové jasně spočítali: pěkná vizáž pomáhá zvýšit plat v průměru o pět procent. Příjemný, atraktivní vzhled je stále důležitější. Krása se stala další formou marketingu. A obal prodává.

Plastika nevyřeší emoční problémy ženy

Psycholog David Sarwer z Pensylvánské univerzity však upozorňuje, že mezi ženami s prsními implantáty se vyskytuje více sebevražd, častější psychická onemocnění a emoční problémy. Stanovit jasnou příčinu tohoto jevu není podle něj snadné. U každé ženy může být důvod trochu jiný.

U jedné je to třeba nespokojenost se sebou a se svým životem. U další zkreslená úvaha, do jaké míry mohou větší prsa zlepšit narušené vztahy, případně zachránit rozpadající se manželství.

Někdy jde hlavně o to, jak si odpovídá na otázku, co rozhoduje o úspěchu. Jestli velikost poprsí nebo schopnosti a zdravé sebevědomí. Experti z lékařského centra při univerzitě v nizozemském Utrechtu, kteří sledovali skupinu žen, to vidí podobně.

Podle nich často žádají prsní implantáty kvůli různým psychologickým potížím. Třeba nedostatku sebedůvěry. Také zjistili, že mezi ženami se zvětšeným poprsím se vyskytuje třikrát víc sebevražd, než je světový průměr. To ovšem neznamená, že každá, která chce zvětšit prsa, musí mít nějaký vážný problém. Pokud ho ale má, dokáže ji většina předních klinik plastické chirurgie v ČR nabídnout pomoc psychologa nebo psychiatra. Když o to bude stát.

Přiblížit se hvězdám

Podle průzkumu americké Nadace pro výchovu a výzkum v oboru estetické chirurgie si ženy nenechávají zvětšit prsa kvůli mužům, ale kvůli ostatním ženám. Podle něj už dávno nejsou typickými adeptkami na zvětšení prsou striptérky, modelky nebo celebrity, ale především „normální ženy ze sousedství“. Snaží se přiblížit kráskám z televizní obrazovky, filmového plátna a z obrázkových magazínů. Chtějí být také svůdné a atraktivní.

Anketa

Jste spokojeni se svým poprsím?
Ano, líbí se mi, co mi matka příroda nadělila.
37,7 %
Ano, nevadí mi, že mám malá prsa.
9,5 %
Teď již ano, mám silikony.
4,3 %
Ne, toužím po větší velikosti.
17,7 %
Ne, toužím po lepším tvaru.
14,9 %
Neřeším to.
15,9 %
Celkem hlasovalo 7170 čtenářů.

Kde novou metodu dělají

- Tvarování a zvětšování prsou novým postupem dělají zatím na dvou pražských klinikách. Víc se o něm dozvíte prostřednictvím internetových stránek nebo telefonu. PRAHA: www.asklepion.cz , tel. 234 716 111, www.ghc.cz , tel. 222 211 206 a 8.

- Na dalších klinikách v ČR využívají kyselinu hyaluronovou k jiným kosmetickým zákrokům. BRNO: www.laurea.cz , tel. 541 420 771, www.riva-clinic.cz , tel. 543 211 818,

- HRADEC KRÁLOVÉ: www.sanushk.cz , tel. 495 757 111,

- OSTRAVA: www.llc.cz , tel. 596 114 647.

Reklama

Související témata:

Související články

Velké množství kávy zmenšuje ženám poprsí

Jeden či dva šálky kávy uškodit ženám nemohou, naopak podle několika studií je chrání před rakovinou prsu. Nadměrné množství kofeinového nápoje však ohrožuje...

Výběr článků

Načítám