Hlavní obsah

Malá ňadra patří mezi nejčastější důvody méněcennosti žen

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprsí patří mezi symboly ženství a mateřství. Jeho velikost je spjatá s mnoha mýty a taky komplexy. Se svým poprsím je totiž spokojená málokterá žena. Malá ňadra, ale i velká povislá ňadra či ňadra daleko od sebe jsou pak zdrojem velmi nízkého sebevědomí jejich nositelek. Pocity méněcennosti je pak mohou provázet celý život. Zvláště pokud narazí na partnera, který je v tomto pocitu jen utvrzuje.

Článek

Vnímání svého těla nesouvisí jen se skutečnou fyzickou krásou ženy, ale především s psychikou a s její schopností být sama se sebou spokojená a mít správné – adekvátní – vědomí sebe sama, tedy přiměřené sebevědomí.

"Komplex méněcennosti se vyvíjí nejprve z jakéhosi pocitu méněcennosti – nedostačivosti. Důvodů, proč člověk trpí určitými negativními pocity o sobě, je mnoho. Psychologové se rádi zabývají historií a dětstvím, kdy například nedostatek lásky a podpory projevované rodiči dětem může nahrávat tomu, aby si člověk později všímal spíše vlastních nedostatků než předností," vysvětluje psycholožka Kateřina Hollá na serveru Sexuálně.cz.

"V období dospívání je zase velmi důležité srovnávání se s „normou“ a tím, co předkládají vrstevníci a média jako „to pravé a chtěné“. V tomto období si také člověk své sebepojetí konfrontuje s různými ideály, a mnohdy velmi závisí to, jak se cítí, jak vysoko si pomyslnou laťku postaví," dodává psycholožka

Velká ňadra symbolem sexuální přitažlivosti

Tvar a velikost ňader patří mezi nejčastější důvody méněcennosti žen. Snad právě proto plastika prsou patří u nás mezi nejčastější plastické operace vůbec. Je to dáno i tím, že poprsí hraje velmi důležitou roli v sexuální přitažlivosti. Mnozí muži se netají tím, že upřednostňují velká ňadra a není ani pochyb o tom, že mnohé muže takový dekolt prostě nenechá v poklidu. Přesto pro většinu z nich, není právě velikost a tvar prsou v partnerství to nejdůležitější.

Bohužel není lehké takové zakomplexované ženě vysvětlit, že přestože se muž rád na velká pevná prsa podívá, má rád i ty její, přestože jsou podle ní tak nedokonalá. V sexuální přitažlivosti totiž hraje roli mnohem více faktorů, než jen velikost poprsí.

Motivace situaci změnit

Pocity méněcennosti často vedou ke snahám se svým nedostatkem něco udělat. Ženy tedy často vyzkouší nejrůznější nesmyslné výrobky na zvětšení ňader. Kromě vyhozených peněz, pak často díky přehnanému očekávání, upadají mnohem více do deprese.

Některé ženy svůj problém řeší radikálně. Podstoupí rovnou plastickou operaci. Prvotní bolest velmi rychle nahradí pocit štěstí a uspokojení. Žena je konečně se svým tělem spokojená. Otázkou je, zda tato operace odstraní všechny šrámy na duši.

Podle psychologů je mnohem lepší se zaměřit na jiné vlastnosti své osobnosti, které by kompenzovaly – vyrovnávaly – tento (v jejích očích) nedostatek.

Kdy je lepší zajít za psychologem

Pocit nespokojenosti se často začne promítat do chování či jednání a může mít za následek vznik nejrůznějších neurotických symptomů. Například nepřiměřený stud a vyhýbání se situacím, kdy by prsa byla více vidět /například při koupání v bazénu či při velkém horku/, ale také třeba až vyhýbání se jakémukoli intimnímu kontaktu s mužem. 

V takovém případě je již potřebná psychologická pomoc. "Komplex méněcennosti může být velmi tvrdým oříškem k rozlousknutí. Namístě je mapování priorit a přeskupování hodnot, rozlišování toho, co v životě je a není důležité. Přichází na řadu i mnoho faktů jako, že malá prsa neznamenají překážku pro kojení, tudíž žena s malými prsy není horší matkou či méně mateřskou ženou než žena s prsy velkými," vysvětluje Hollá.  

Ženy by si měly také uvědomit, že muži sice velká prsa obdivují, ale na vytvoření stabilního partnerského vztahu velikost a tvar ňader vliv skutečně nemá. Možná o toho pravého partnera přijdou spíše svou věčnou nespokojeností s vlastním tělem, než díky skutečným nedostatkům.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitní podprsenka dokáže zázraky

Výrobci dobrých podprsenek patrně nikdy nepřijdou o svůj kšeft, protože nemálo právě na nich záleží, jak ženy vypadají nejen svlečené, ale hlavně oblečené....

Výběr článků

Načítám