Hlavní obsah

Božská chuť kakaa

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco u Aztéků tvořily kakaové boby významnou součást státního pokladu, španělští korzáři je pohrdavě nazývali ovčím trusem. Přesto ale o pár století později označil známý přírodovědec Carl Linné kakao jako Theobroma cacao, tedy potravu bohů.

Článek

Nápoj připravený z kakaových bobů, který v Mexiku mohli konzumovat jen vládci, lidé v Evropě zpočátku odmítali. Aztécké kakao se totiž od toho dnešního výrazně lišilo. Bylo extrémně hořké, kořeněné jen vanilkou a chilli, bez mléka a cukru, které zdejší lidé neznali. Tyto ingredience do něj přidali až Španělé a teprve potom si začalo razit cestu i po starém kontinentu. A natolik úspěšně, že je v 17. století podávali angličtí lékaři na královském dvoře jako účinné afrodiziakum.

Povzbuzení imunity

Nejvýraznější zdravotní účinky kakaa se podle nejnovějších lékařských studií připisují flavonolům, které jsou v něm hojně obsaženy. Jde o antioxidanty lidskému organismu velmi prospěšné.

Tyto látky se totiž podílejí na stabilizaci krevního oběhu i činnosti cév a snižují rizika plynoucí ze zvýšené hladiny cholesterolu. Zlepšují také hydrataci kůže a povzbuzují tvorbu látek, které podporují imunitní systém.

Znaky kvality

Barva kvalitního kakaa se pohybuje ve všech odstínech hnědi, někdy až s nádechem do červena. Jeho vůně je velmi silná, matné a slabé aroma signalizuje, že bylo dlouho a navíc také špatně skladováno. Výrazná musí být rovněž typicky nahořklá chuť kakaa. Trpká či kyselá bývá známkou přepražení bobů.

„Kakaový prášek musí být velmi jemně umletý. Obsahuje-li hrudky, dostala se k němu vlhkost, čímž se nejen sníží jeho rozpustnost, ale také senzorické kvality. Takový prášek rovněž rychle zatuchne,“ upozorňuje Jan Lukeš, ředitel podniku Carla, s. r. o., který zásobuje náš trh kvalitním kakaem.

Metoda čtyř kroků

Příprava dobrého kakaa chce kvalitní suroviny (mléko polotučné, ale raději plnotučné) a také čas.

Základní postup se skládá ze čtyř kroků:
Z kakaového prášku, cukru a trošky horkého mléka se utře jemná kašička.
Kašička se lehce prošlehá se zbylým horkým mlékem.
Nápoj se nechá za stálého míchání (odspodu, aby se nepřipaloval) krátce přejít varem.
Hotové kakao se odstaví z ohně a hned nalévá do konvice nebo šálku.

Chuť nápoje umocní skořice, několik kapek koncentrované kávy, případně i špetička chilli. Velmi osvěžující je také umixovaný s kouskem banánu do podoby studeného koktejlu. Ale vůbec nejlíp asi chutná kakao z časů Magdaleny Dobromily Rettigové, připravené ze smetany a vanilkového cukru, teplé a našlehané. Pohodlně se posaďte, přivoňte a k lahodnému nápoji zakousněte nějakou kakaovou dobrotu podle receptů na další stránce. S hormonem dobré nálady

Carl Linné se nemýlil, když kakao označil za božský nápoj. Obsahuje totiž i řadu látek, které se pozitivně obrážejí také na lidské psychice. Zásluhu na tom mají hlavně theobromin s povzbudivými účinky, fenyletylamin, ulevující od depresí, a tryptofan zvaný hormon dobré nálady. Při nedávné anketě on-line magazínu Novinky.cz, jíž se zúčastnilo 5812 lidí, přiznala téměř polovina z nich, že si lahodný nápoj dopřeje alespoň občas, a dalších 43,7 % jej dokonce zbožňuje.

Perličky:

* Aztékové podávali kakao ve zlatých šálcích a dopřát si je mohli muži z vyšších vrstev společnosti. Ženy je pít nesměly, neboť v nich prý podněcovalo sexuální touhy.

* Kakaové boby sloužily také jako platidlo. Už za deset bobů se dal pořídit otrok.

* Do Evropy přivezl kakao španělský dobyvatel Hernando Cortéz počátkem 16. století. Církev nejprve konzumaci nápoje zakazovala, protože s ním spojovala magické rituály jihoamerických šamanů.

* Slavný likér Créme de cacao se pije nejen kvůli lahodné chuti. Podle kulinářské magie se vyplatí pozvednout sklenku také pro lásku a peníze.

Podle Jana Lukeše, ředitele firmy Carla, spol. s r. o., se zákazník může na našem trhu setkat se dvěma typy kakaového prášku. Nejvíce se prodává levnější odtučněná verze (10-12 % tuku), která se hodí hlavně pro pečení. K přípravě nápoje je ale nejlepší pravé kakao s minimálně 20 % tuku. Bývá často i lecitinované, což zajistí jeho lepší rozpustnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Čokoláda se dá mlsat i bez tloustnutí

Na téma čokoláda bylo v posledních dvaceti letech vypracováno mnoho studií. Důvod je velmi prostý - lidstvo jako celek tloustne a kakaová sladkost obsahuje...

Pijte kakao, budete žít déle

Lidem, kteří pijí hodně kakaa, hrozí až o 50 procent nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby či rakovinu ve srovnání s těmi, kteří si tento nápoj...

Proč milujeme čokoládu...

Čokoláda je pro mnohé z nás "mor" Myslíme na ni kudy chodíme, dokud si vysněnou tabulku nekoupíme. Spousta lidí netuší, že tato pochoutka byla v minulosti...

Výběr článků

Načítám