Hlavní obsah

Příčina autismu může být vysoká hladina hormonů při vývoji v děloze

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autismus patří mezi velmi vážné poruchy mentálního vývoje. Jde o vrozenou vadu, při které jsou porušeny některé mozkové funkce. Přesnou příčinu, proč k rozvoji autismu dochází, odborníci stále neznají. Nyní ale přišli s novým zjištěním, které naznačuje, že možným spouštěčem by mohla být nadmíra testosteronu a jemu podobných hormonů, kterým je plod v děloze vystaven.

Foto: Profimedia.cz

Autismus je označován jako nejzávažnější mentální vývojová porucha u dětí. Ilustrační foto

Článek

Každá matka se na narození svého potomka těší a snad ani ve snu si nepředstavuje, že by s jejím dítětem bylo něco v nepořádku.

Zjištění, že se dítě nevyvíjí tak, jak by mělo, je pak jedním z nejtěžších okamžiků života. První náznaky se přitom mohou objevovat poměrně pomalu. Často jde o drobné postřehy ze strany rodičů, že má jejich dítě potíže s komunikací, sluchem, vývojem řeči či sociálním chováním. Jednoduše reaguje jinak než ostatní děti v jeho věku, nebo vůbec.

Poruchy autistického spektra se prý v naší populaci vyskytují poměrně často. Jde o vývojové poruchy, které se vyznačují právě problémy s komunikací, sociálními vztahy a opakujícím se chováním. Podle dat ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) z roku 2012 vykazuje poruchy autistického spektra 15-25 dětí na 10 tisíc narozených.

Do těchto poruch patří vícero typů chorob, hlavní je právě autismus a Aspergerův syndrom.

Nadmíra hormonů jako spouštěč?

Autismus se v rámci změn chování projevuje v období do tří let věku, mnohem častější je u chlapců než u dívek. A právě s chlapeckými pohlavními hormony je spojena možná příčina rozvoje autismu.

Přesný důvod je zatím stále nejasný, vědci z University of Cambridge ale tvrdí, že jejich zjištění by mohlo vysvětlovat, proč se autismus až pětkrát častěji vyskytuje právě u chlapců, uvádí server Independent.

Studie se zaměřila na zkoumání plodové vody a identifikaci dalších uchovávaných vzorků od 128 chlapců, u kterých byla později diagnostikována porucha autistického spektra. V daných vzorcích lékaři zjistili nadměrně vysoké hladiny testosteronu a tří dalších steroidních hormonů. V další kontrolní skupině 217 vzorků, u jejichž poskytovatelů nebyl prokázán rozvoj autismu, byly uvedené hladiny všech hormonů podstatně nižší.

Jak uvádí vedoucí výzkumu, profesor Simon Baron-Cohen, hladina uvedených hormonů je nejčastějším zjištěným negenetickým identifikačním znakem u dětí s autismem. A také poukázal na to, že podobné vyšší hodnoty byly zjištěny i u jiných poruch autistického spektra, včetně Aspergerova syndromu (jde o formu autismu - lidé s tímto syndromem mají problémy s komunikací, navazováním vztahů s ostatními lidmi, často nerozumí základním pravidlům sociálního chování).

Výsledky by rozhodně neměly vést k tomu, aby se začaly v těhotenství podávat blokátory snižující tvorbu uvedených hormonů.

„Poprvé jsme poukázali na to, že steroidní hormony jsou citelně hodnotově zvýšené právě u dětí s diagnostikovaným autismem. Jelikož jsou ve větší míře produkovány právě u mužů, lze tím možná vysvětlit, proč se autismus projevuje častěji právě u nich,” uvedl Cohen.

Jak dodal spoluautor Michael Lombardo, výsledky „poukazují na důležitou informaci ve vývoji plodu, kdy se dané mechanismy poruch začínají formovat”.

„Výsledky by rozhodně neměly vést k tomu, aby se začaly v těhotenství podávat blokátory snižující tvorbu uvedených hormonů. To by mohlo vést k ještě závažnějším problémům, vzhledem k tomu, že zmiňované hormony jsou potřebné v raném stádiu vývoje,” varoval Lombardo.

„Zjištěné údaje by nám spíše měly pomoci identifikovat specifické biologické mechanismy během vývoje plodu, které by mohly hrát podstatnou roli v případném atypickém vývoji mozku,” dodal.

Výsledky studie byly uveřejněny v časopise Molecular Psychiatry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám