Hlavní obsah

Odhalit týrání dětí v rodině není jednoduché, pomoci může anonymní oznámení

Novinky, das

V roce 2012 se stalo 7252 dětí obětí násilí, což je nejvíce v historii České republiky. Bohužel 28 z nich bylo utýráno k smrti. Podle odborníků je to především tím, že k týrání dítěte často dochází skrytě v jeho nejbližší rodině. Odhalení týrání tak není vůbec jednoduché. Proto vznikl projekt Oznamto.com, který má pomoci upozornit na jakékoliv bezpráví na dětech.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2012 se jen v ČR stalo 7252 dětí obětí násilí.

Článek

Může jít tedy o týrání, ale i šikanu, zanedbání péče či sexuální zneužívání. Stačí, když člověk anonymně vyplní formulář na www.oznamto.com a svým činem může zachránit i život.

Ne náhodou u nás ročně spáchá sebevraždu okolo 45 dětí, z toho pět až deset je mladších čtrnácti let. Což je nejvyšší počet v celé Evropě. Alarmující je i fakt, že sexuálního násilí se nejčastěji dopouští vlastní otec, v roce 2012 tomu tak bylo u 127 případů, nebo partner matky, který sexuálně zneužil její dítě v 93 případech.

"Smyslem projektu je velmi rychlou, jednoduchou, a navíc anonymní cestou upozornit na problém týrání či dalšího bezpráví dítěte, který kdokoli z nás může zaznamenat ve svém okolí," vysvětluje garant projektu Václav Viaček.

Bohužel mnoho lidí ani nenapadne, že za častým pláčem či křikem, modřinami na těle, vyhublostí nebo dlouhodobým smutkem sousedova dítěte může být jeho týrání. Svým oznámením přitom mohou pomoci problém řešit včas.

Veškerá oznámení, která doputují na adresu info@oznamto.com, budou vyškoleným pracovníkem okamžitě předána Policii ČR do konkrétního kraje nebo odboru sociální péče a ochrany dětí v místě bydliště dítěte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám