Hlavní obsah

Školní brány se otevřou pro 101 tisíc prvňáčků

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je před námi 1. září a to je den, kdy pro děti školou povinné začíná nový učební rok. Do lavic prvních tříd, podle údajů Ministerstva školství, letos usedne 101 tisíc žáčků.

Foto: Profimedia.cz

Letos usedne do lavic 101 tisíc prvňáčků.

Článek

Co prvňáčci před nástupem do škol zažívají? Někteří se těší, jiné třeba trochu rozechvívá strach. Nedovedou si totiž úplně jasně představit, co je čeká a co se od nich naopak očekává. Nejen, že se seznámí s novými kamarády a paní učitelkou nebo učitelem, ale začnou se učit číst, psát a počítat. A nejen to. Budou se také učit, jak to ve škole při vyučování chodí, jak to zvládat ve školní jídelně a případně i to, co obnáší pobyt ve školní družině. A to všechno pro jednoho malého prvňáčka věru není jednoduchá záležitost.

Nejdůležitější je proto pro děti bezesporu podpora ze strany rodičů. Maminka a tatínek jsou ti, kteří pochválí, podpoří, nebo pofoukají bolístku.

Nástup dítěte do školy znamená změnu v životě celé rodiny. Najednou se totiž musí ustálit pravidelný režim, který zahrnuje pravidelnou školní docházku a přípravu na vyučování. Dovolená se plánuje podle školních prázdnin a ředitelských volných dnů.

Co bude prvňáček potřebovat?

Co škola, to trochu jiné požadavky. Základní vybavení však zůstává vesměs stejné. Požadavky nad rámec se rodiče dozví většinou na první třídní schůzce.

Obecně by tedy děti měly mít školní tašku – doporučuje se lehká s vyztuženými zády, protože děti toho budou nosit opravdu dost. V tašce pak penál s tužkami, pastelkami, gumou a ořezávátkem. Pero přijde na řadu až později, nejprve se děti musí naučit psát tužkou. Tužka i pastelky by měly být trojhranné. Na sešity a učebnice pak obaly.

Na výtvarnou výchovu by děti měly mít kufřík vybavený vodovkami, temperami, štětci, a kelímkem na vodu, voskovkami, modelínou, lepidlem, podložkou na modelování a igelitovým ubrusem na lavici. Dětem se také doporučuje do kufříku přibalit starší triko, které mohou při své tvořivé práci umazat.

Na tělocvik pak jsou nutné tenisky s bílou podrážkou, nebo cvičky a triko, trenýrky, tepláky či legíny. Většinou ještě děti mají mít míček a švihadlo. Do třídy budou děti potřebovat ručník s poutkem a látkový ubrousek pod svačinu.

101 tisícům prvňáčků nakonec můžeme jen popřát, aby do své první třídy chodili vždy rádi.

Reklama

Související témata:

Související články

Obyčejná základka? Děkuji, nechci

Tykat učitelce a říkat jí Myšičko, jít si před počítáním trojčlenky zažonglovat na chodbu a o přestávce si dát s kantorem zápas ve stolním tenise. Zatímco...

Výběr článků

Načítám