Hlavní obsah

Špičkový 3D ultrazvuk ukáže, komu je miminko podobné

Právo, Petr Veselý

Mladá maminka okouzleně sledovala obrazovku ultrazvuku. Viděla na ní, jak si její ještě nenarozené dítě cucalo prst, otáčelo se a chvílemi jako by se usmívalo. Pokud by chtěla, mohla jí MUDr. Veronika Frisová z Prahy snímek dítěte vytisknout.

Podívejte se, jak akční je plod již ve 13. týdnu těhotenstvíVideo: Novinky

 
Článek

Špičkový ultrazvuk, s kterým lékařka pracuje, však umí mnohem víc. Díky speciálnímu počítačovému programu dokáže vytvořit prostorový obrázek plodu, a dokonce dovede zachytit jeho pohyb. To všechno může nahrát rodičům na cédéčko.

Odborníci mluví o 3D a 4D ultrazvuku. Tyto věci působí efektně, nejsou však hlavní předností nového přístroje.

Foto: Petr Horník, Právo

MUDr. Veronika Frisová vyšetřuje pacientku, kterou doprovází manžel

Zachytí vadu u plodu velkého 4,5 centimetru

Tou je vysoké rozlišení, s jakým umožňuje mimořádně brzkou diagnostiku závažných vývojových vad (srdce, mozku, rozštěpů páteře apod.). Jedním z nich je třeba Downův syndrom. Pro něj bývá charakteristické zaostávání v mentálním vývoji a řada dalších tělesných problémů vyvolaných genetickou poruchou.

Špičkový ultrazvuk přesně zobrazí anatomické detaily, z nichž lékař pozná příznaky syndromu a dalších vrozených vad. U Downa to odborník dokáže už v 11. až 14. týdnu těhotenství, tedy ve chvíli, kdy plod má něco mezi 4,5 až 8,5 centimetru. Takový odborník však musí mít speciální výcvik a mezinárodní certifikát. Veronika Frisová je jedním z nich. Další najdete na https://courses. fetalmedicine.com/lists? course=1

Závod s časem

Proč je tak důležité poznat vrozené vady co nejdřív? Žena se může ve větším klidu rozhodnout, jestli půjde na interrupci, nebo si postižené dítě nechá a normálně ho porodí. Je pod menším tlakem emocí. V pokročilejších stadiích těhotenství, kdy začne cítit pohyby dítěte, to pro ni bývá těžší. Mezi ní a plodem už vznikne určité citové pouto.

V časném stadiu lékař interrupci také snáz provede. Může ji ženě udělat v celkové anestezii, tedy v uměle navozeném spánku. Tento zákrok je pro ni výhodnější po psychické stránce. A v této fázi těhotenství hrozí i menší zdravotní rizika včetně rizik spojených s dalším otěhotněním.

Foto: Petr Horník, Právo

Prostorový snímek ještě nenarozeného dítěte pořízený 3D ultrazvukem

V pokročilém stadiu už nelze poškozený plod jednoduše odstranit. Lékaři musí ženě uměle vyvolat porod, který je nepříjemný a logicky i bolestivý. Navíc ho spouštějí s vědomím, že se dítě nenarodí živé. To je pro pacientku daleko větší duševní zátěž.

Nelogická úhrada

Nejčastější vrozenou, geneticky podmíněnou vadou je Downův syndrom. Riziko, že postihne plod, stoupá s věkem rodičky. Specialista ho diagnostikuje s velkou pravděpodobností podle příznaků, které zaznamená vyšetření na ultrazvuku.

Plodu se nahromadí v záhlaví pod kůží určité množství tekutiny.

  • Chybí mu nosní kůstka.
  • Srdce a srdeční chlopně vykazují řadu vad atd.

Lékaři v ČR se nemoc obvykle snaží najít pomocí vyšetření krve matky okolo 16. týdne těhotenství. Zdravotní pojišťovny ho hradí. Zachytí asi 65 % postižených plodů.

Naproti tomu vyšetření ženy v 11. až 14. týdnu těhotenství pomocí špičkového ultrazvuku, které kombinují s biochemickým vyšetřením krve matky, umožňuje vytipovat jich zhruba 90 až 95 procent. Přesto si pacientky musí tato vyšetření paradoxně hradit samy.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejde o částku přehnaně vysokou, ale ani zanedbatelnou: obvykle 1000 až 1500 Kč. Záleží na lékaři, ordinaci, případně na použitém přístroji.

Co nejmenší riziko případného potratu

Většina těhotných žen chodí v ČR na první sonografické vyšetření v 18. až 23. týdnu těhotenství, kdy už většina orgánů nenarozeného dítěte vznikla. A pak ve 30. až 32. týdnu, aby se potvrdil normální růst plodu.

Pokud se objeví signály zvýšeného rizika zmíněného Downova syndromu, existují jen dvě metody, které ho dokážou určit s naprostou jistotou:

  • amniocentéza, tedy odběr a rozbor plodové vody, případně pupečníkové krve (kordocentéza);
  • analýza vzorku placenty, takzvané CVS vyšetření.

Obě jsou zásahem do organismu a bývají spojené s malým, nicméně existujícím, rizikem potratu: kolem jednoho procenta případů. Amniocentézu lze udělat až po 16. týdnu těhotenství. Modernější CVS vyšetření zvládnou lékaři mnohem dřív: v 11. až 14. týdnu.

Odborníci považují za nejracionálnější postup kombinaci časného ultrazvuku u specialisty (v 11. až 13. týdnu těhotenství) a biochemického rozboru krve. Tak určí riziko se značnou pravděpodobností. Když ho vyhodnotí jako vysoké, mělo by následovat CVS vyšetření. Tato cesta nabízí nejvyšší záchyt vývojových vad. A pro klientku, která si nechce postižené dítě nechat, i příjemnější způsob řešení.

Nevýhoda zavedené české praxe spočívá bohužel v tom, že u nás převažují amniocentézy (90 % všech analýz), které posouvají interrupci do pokročilejších stadií těhotenství. CVS dělají jen někde. Zatím nejde o běžné vyšetření. Proto je dobré navštívit specialistu, který umí zachytit Downův syndrom pomocí ultrazvuku včas a ví, kde zvládnou analýzu vzorku placenty.

Podrobnější informace najdete na www.profema.cz nebo www.prenatal.cz. Případně napíšete do internetového vyhledavače heslo: screening Downova syndromu. Také se můžete poptat v nejbližší porodnici: www.mojeporodnice.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Ultrazvuk již umí odhalit Downův syndrom

Snahou lékařských oborů je nejen léčit, ale i nalézt znaky, které by umožnily odhalit možné riziko vzniku onemocnění, a pomohly by tak v jeho prevenci....

Výběr článků

Načítám