Hlavní obsah

Těhotné ženy by se měly obklopit domácími zvířaty, ochrání tak dítě před ekzémy

– Curych

Pokud se žena často dostává do kontaktu se zvířaty, má velikou naději, že její budoucí potomek nebude trpět ekzémem. Podle posledních výzkumů se toto onemocnění vyskytuje u dětí takových matek podstatně méně často než u ostatních.

Foto: Profimedia.cz

Pokud jsou těhotné ženy v kontaktu se zvířaty, pak mají větší naději, že jejich dítě nebude alergické.

Článek

Evropští vědci zjistili, že kontakt s hospodářskými zvířaty nebo s kočkami během těhotenství má na dítě silný ochranný vliv a brání vzniku atopické dermatitidy, známé také jako ekzém.

Dermatitida se projevuje bolestivou a svědivou vyrážkou, která se střídavě objevuje a mizí. Téměř u třetiny dětí, které onemocní do svých dvou let, se později vyvine astma.

Čím více mikroorganismů v útlém dětství, tím méně alergií

Nový výzkum zveřejněný v časopise Journal of Allergy and Clinical Immunology potvrzuje tzv. "hygienickou teorii", podle níž je dítě, které je v raném věku přiměřeně vystaveno působení různých mikroorganismů, méně náchylné ke vzniku alergií a neadekvátním reakcím imunitního systému.

Tým vědců z Curyšské univerzity v čele s Dr. Caroline Roduitovou sledoval, v jakém prostředí žije více než 1 000 těhotných žen a u kolika jejich dětí se vyskytne do dvou let ekzém.

Ukázalo se, že rozdíl je téměř šest procent. Jak experti navíc zjistili, kromě toho, že děti, jejichž matky se stýkají se zvířaty, jsou méně ohroženy, riziko klesá i s větší rozmanitostí živočichů.

"Každý další druh, s nímž se dostane matka do kontaktu, snižuje riziko o dvacet procent," tvrdí Roduitová. Zároveň ale upozorňuje:

"I když naše studie podporuje hypotézu, že prostředí bohaté na mikroorganismy, jako jsou například farmy, má ochranný účinek proti alergiím, neznamená to, že si mají těhotné ženy hned kupovat kočky nebo se stěhovat. Výskytem infekčních onemocnění mezi našimi respondentkami jsme se nezabývali."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám