Hlavní obsah

Lékaři varují před vyhazováním dětí do výšky a třesením s nimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože malé děti hru s vyhazováním do výšky a nejrůznějším třesením přímo milují, lékaři před tím varují. Podle nich může dojít k velmi nebezpečnému syndromu natřásaného dítěte, při kterém může dojít k poškození cév a nervů.

Článek

"Pokud rodiče třepou s dítětem nebo ho vyhazují do výšky, mohou tak nechtěně poškodit jeho mozkové cévy a nervy, " vysvětlil Petr Gál z kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice v Brně.

Týká se to především malých dětí do jednoho roku věku, ale projevit se může i u batolat. Problém je, že rodič poškození nepozná ihned, příznaky se vyvíjejí plíživě. Nejčastěji omezeným vývojem dítěte, psychomotorickou retardací a podle odborníků se to velmi obtížně vrací zpátky.

Nebezpečný záklon hlavy

Velmi nebezpečné je při vyhazování zaklonění hlavy dítěte. Lze to přirovnat k čelnímu nárazu při dopravní nehodě. Při prudkém ohybu krční páteře se poškodí mozková tkáň vlivem nedostatečného prokrvení cév, hrozí též poranění nervů. Následkem je snížená hybnost, postižení smyslových funkcí a duševního vývoje dítěte, případně poruchy vědomí a křeče.

Data o počtu takto postižených dětí se podle odborníků shromaždují špatně, neboť rodiče natřásání dítětem často nepřiznají. Dítě s podezřením na syndrom by mělo podstoupit vyšetření zobrazovací technikou, například rentgenem, kvůli možným doprovodným zraněním. Zároveň by měl malého pacienta prohlédnout oční lékař a neurolog.

Reklama

Související témata:

Související články

Recept na zdravé zoubky vašich dětí

Hlavně vesele. Naučte své dítě, že čištění zubů je nejen zdravé a prospěšné, ale navíc je to zábava – a máte vyhráno. Návštěvy u zubaře pak budou jen za...

Výběr článků

Načítám