Hlavní obsah

Nahota v rodině je zdravá

– LONDÝN
Novinky, Famous

Pruderie v intimním bezpečí rodiny není na místě. Rodiče by se podle psychologů neměli před dětmi stydět za své nahé tělo. Je prokázáno, že z dětí vyrůstajících v rodinném prostředí, kde se členové úzkostně neskrývají při převlékání či osobní hygieně, se vyvíjejí sebevědomí dospělí se zdravým a uvolněným přístupem k vlastnímu tělu, nahotě a sexualitě.

Článek

Děti by si na nahotu měly zvykat od nejútlejšího věku. Pak jim nepřijde nijak zvláštní a nemají důvod se v rodinném kruhu za ni stydět. Naopak jedinci vyrůstající s prudérními rodiči mívají často poruchy vnímání obrazu vlastního těla, které mohou vyústit až v úzkostný stud, anorexii, bulimii či sexuální poruchy.

Ve většině zemí Evropy se rodiče koupou a převlékají v přítomnosti dětí od jejich útlého věku. V Japonsku je dokonce společná rodinná koupel rituálem. V Izraeli je běžné, že na plážích děti plavky nenosí, ve Francii nikoho nepohoršují ženy nahoře bez ani na veřejných plážích. V Jihoafrické republice zase nejsou výjimkou chlapci bez trenýrek.

Nejhorší situace je ve Spojených státech, kde je nahota vnímána rovnocenně se sexualitou. Tam je dokonce často nepřípustná nahota i mezi vrstevníky. Situaci se snaží změnit americký psycholog Barb Grady.

Děti by měly vidět nahotu od narození

"Pokud je jediné nahé tělo, které děti vidí, to z médií, navíc zveličené a silně erotizované, začnou vnímat lidské tělo jako zakázaný a erotický objekt. Bohužel začnou i své tělo vnímat jako neodpovídající a dokonce hříšný objekt. Během vývoje se pak dostavují úzkosti a poruchy v psychickém vývoji," tvrdí Grady.

Děti by měly vidět od svého narození do dospělosti jednotlivé fáze fyzického vývoje člověka. Od malého dítěte by měly srovnávat vyspělé tělo rodičů se svým. Všímat si, jak jim začínají růst prsa, jak se zvětšuje penis, objevuje se ochlupení a mění se tvar postavy.

"V rámci bezpečných hranic v rodině je nahota zdravá. Rodiče pak musejí určovat, jak se k ní děti postaví. A taky, aby nahota nepřesahovala společensky únosnou míru," dodal Grady.

Reklama

Související témata:

Související články

Nudistů stále přibývá

Počet nudistů vzrostl za posledních pět let o sedm set procent. Informoval o tom internetový vyhledávač Yahoo! s odkazem na počet žádostí o vyhledání informací...

Výběr článků

Načítám