Hlavní obsah

Akvaholici si koledují o potíže

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dva litry vody denně mohou být někdy prostě příliš mnoho. Akvaholici, jak se říká lidem, kteří příliš holdují vodě, riskují spánkové poruchy, nadměrné pocení i další potíže. Podle listu The Daily Mail to tvrdí britský cévní chirurg profesor Mark Whiteley.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Množství vypité vody je nutné přizpůsobit i tomu, jak je člověk velký a jak moc se fyzicky namáhá. Ilustrační foto

Článek

Whiteley soudí, že příliš velké dávky vody po delší dobu „přenastaví chemii mozku, aby očekával nadměrné dávky vody“. To pak může vést k nadměrnému pocení, kvůli němuž někteří lidé sahají k chirurgickému odstraňování potních žláz.

Problémem jsou i dvě či tři sklenice vody večer – člověk má pak v noci postaráno o četné návštěvy na toaletě. Podle Whiteleyho by člověk už neměl pít minimálně dvě, spíše tři hodiny před spaním. A během dne by měl pít tehdy, když dostane žízeň.

Samozřejmě nejhorší je vypít velké kvantum vody naráz. „Pít příliš mnoho vody příliš rychle – a mluvíme zde o litrech spíše než o šálcích – může napáchat spoušť v delikátní rovnováze solí v těle,“ říká Frankie Phillips z Britské dietetické asociace. Jako varovný příklad uvádí Phillips Jacqueline Hensonovou, která v roce 2008 vypila při hubnutí čtyři litry vody během pár hodin – a zemřela.[celá zpráva]

Ženy by podle něj měly pít asi 1,6 litru tekutin denně, muži asi dva. Nemělo by jít jen o vodu – kromě ní je vhodné i mléko a ovocné šťávy. Množství je samozřejmě nutné přizpůsobit i tomu, jak je člověk velký a jak moc se fyzicky namáhá.

Reklama

Související témata:

Související články

Pitný režim na cestách má svá pravidla

Únava, podrážděnost nebo bolesti hlavy. To jsou typické příznaky, jimiž se hlásí nedostatek vhodných tekutin. V létě nám mohou znepříjemnit život snáz než...

Výběr článků

Načítám