Hlavní obsah

Jak porazit kocovinu

Právo, Petr Veselý

Bujaré oslavy příchodu nového roku mají většinou dohru i následující den 1. ledna. A není tedy divu, že jej mnozí považují za „mezinárodní den kocoviny“. Jak se tomuto stavu vyhnout? Na to jsem se zeptal lékařů ze sdružení Old Beer Club (OBC) ve sklepení jednoho ze středočeských pivovarů.

Foto: Profimedia.cz

Čím pomaleji budeme pít alkohol, tím víc si ho užijeme. Navíc dáme tělu šanci stíhat jeho odbourávání.

Článek

Existuje totiž spousta tipů, co dělat v situaci, kdy nám třeští hlava, je nám zle a žaludek hrozí tím, že začne dělat kotrmelce. Jsou mezi nimi recepty racionální, stejně jako hodně kuriózní, třeba dělat dřepy, sníst syrovou bramboru, opepřit panáka slivovice, smíchat syrové vajíčko s vorčestrem i paprikou a vypít ho atd.

Rozlišit, co má smysl a co je hloupost, můžeme daleko lépe, pokud budeme chápat, co se v organismu děje.

K odbourání alkoholu potřebujeme enzym alkoholdehydrogenázu. Najdeme ho hlavně v játrech. U mužů se, na rozdíl od žen, vyskytuje částečně i v žaludku. Jeho množství lze zvýšit i tréninkem. To je důvod, proč pravidelní pijáci zvládnou větší množství alkoholu než abstinenti.

Přiotrávíme se

„Jednou z látek, která štěpením etylalkoholu vzniká, je acetaldehyd,“ říká MUDr. Petr Mareček, gastroenterolog z Berouna a zároveň prezident OBC. „Jed, který nás sice nezabije, dráždí však náš organismus a může ho i poškozovat. Pokud pijeme moc, nestíhá ho organismus zpracovávat a vylučovat. Je hlavním viníkem kocoviny. Spolu s močopudným účinkem alkoholu.“

V těle zaplaveném acetaldehydem, a silně odvodněném, dojde také ke ztrátě řady minerálů. Třeba sodíku, hořčíku a draslíku. To naruší minerální a iontovou rovnováhu našeho organismu, přesněji řečeno jeho vnitřního prostředí. Z této situace vyplývají racionální kroky, jak kocovině předejít. Případně – co dělat, když už si ji pořídíme a je nám ouvej.

Pít zároveň při pití

Všichni lékaři z OBC se shodují na jednom. Je potřeba hodně pít čistou vodu a minerálku, která částečně doplní chybějící minerály. Účinky alkoholu, a tedy i acetaldehydu, se tím zředí, respektive zmírní. Máme šanci předejít, nebo aspoň zmírnit, odvodnění organismu. Zlepší se rovněž vylučování odpadních látek. Díky vodě také zkonzumujeme o něco méně alkoholu.

Pravda, málokdo ji pije zároveň s pivem, vínem nebo destiláty, i když by to bylo ideální. Potvrzuje to Václav Berka, sládek Plzeňského Prazdroje, který se o to snaží. Jeden z lékařů prý popíjí vodu z pet lahve v tramvaji cestou domů. Než tam dojede, má v sobě litr, někdy až litr a půl.

Nejpozději při návratu domů bychom měli vypít tolik vody, kolik jenom zvládneme. Co nevyřešíme večer, to prý ráno už nedohoníme. Měla by to být minerálka nebo voda bez bublinek. Oxid uhličitý totiž mírně zrychluje vstřebávání látek, v tomto případě alkoholu. Pokud si v čisté vodě rozpustíme šumivou tabletu s minerály, pomůžeme tím obnovit zmíněnou minerální rovnováhu.

Pivo k snídani

Řada doktorů přiznala, že si ráno dává vyprošťovací pivko. „Nejlepší je nízkostupňové!“ tvrdil pracovník Výzkumného ústavu pivovarnického a sladařského. Jeden z lékařů kombinuje ráno kyselé okurky s nealkoholickým pivem.

O tom, proč je dobré posnídat pivo, jeden z lékařů žertoval: „Když jsme tělo tolik hodin alkoholem otužovali, nemůže najednou přestat. To brzdění musí být pozvolné.“

Smysl vyprošťovacího piva může být spíš v tom, že tělu dodá tekutiny a ještě nějaké minerály. Mírnění abstinenčních příznaků je diskutabilní. Snadno se po něm může člověku naopak přitížit.

Jídlo jako brzda

„Před bujarými oslavami bychom se měli najíst, a pokud pijeme hodně, tak bychom měli zobat i v jejich průběhu,“ říká doktor Mareček.

„Jídlo totiž výrazně zpomaluje vstřebávání alkoholu a rozloží ho do delšího časového úseku. Nemusíme si dopřát jenom tučné věci, mohou to být i potraviny s vysokým obsahem bílkovin, které na sebe etanol také vážou.“

Míchat různé druhy alkoholu není podle něj dobré proto, že obsahují i další látky a příměsi, které snadno zhorší stav už tak dost přetíženého organismu.

Řada lidí tvrdí, že podle opice poznají, jestli pili kvalitní nebo nekvalitní alkohol. Po tom jim prý bývá hůř. Výraznější roli to může hrát spíš u destilátů, zejména doma vypalovaných, ve kterých někdy bývají problematické produkty nedokonalé destilace.

Proč má smysl česnečka

Řada flamendrů si dopřeje po bujarých oslavách polévku. Česnečku, vývar, dršťkovou polévku... „To má smysl proto, že tělu dodáme sůl, tedy sodík, trochu tekutiny a také přispějeme ke zklidnění podrážděného žaludku,“ vysvětluje MUDr. Mareček. Například o dršťkách, které jsou vlastně žaludeční sliznicí, se to málo ví. Smysl česneku lze vidět jen v tom, že může naprosto schlíplý organismus trochu nabudit.

Kliky ani dřepy nepomůžou

Řada lidí si myslí, že alkohol spálí tělesnou aktivitou, tedy ve svalech. „Žádných pár dřepů, ani deset kliků neurychlí odbourávání etanolu,“ zdůrazňuje Petr Mareček. Nicméně mnoho lidí má celkem pozitivní zkušenost s výjimečně dlouhou procházkou ledovým novoročním ránem.

Káva má na organismus rozporuplný účinek. Na jedné straně povzbudí činnost mozku, na druhé snadno podráždí už tak nejistý žaludek (proto bychom ji měli pít spíš s mlékem a oslazenou). Navíc působí mírně močopudně.

Oblíbení slanečci mají smysl hlavně kvůli obsahu soli. Stejně jako lák od okurek.

Pilulky z lékárny

Přípravky na kocovinu z lékárny můžeme rozdělit zhruba na dvě skupiny. Jedna mírní potíže podrážděného žaludku a trávicího systému, případně působí proti bolestem hlavy (Drinkchaser, Hangover Helper, Paraxine, Prevento, Samaritán nebo třeba Vyproštovák). Druhá se snaží zmírnit negativní vliv acetylaldehydu (Antietanol 007, Noblem, RU 21).

Lepší ale bývá sáhnout včas po vodě, než následně po pilulkách a prášcích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám