Hlavní obsah

Krejčíř dostal v Jihoafrické republice 35 let vězení

Johannesburg
Aktualizováno

Český uprchlík Radovan Krejčíř (47) si má za únos, pokus o vraždu a drogové delikty odpykat celkem 35 let v jihoafrickém vězení. Trest mu v úterý uložil soudce Colin Lamont. Krejčíř byl uznán vinným už loni v létě. Podle něj byl proces nespravedlivý a soudce jím prý pohrdal. Krejčíř v soudní síni prohlásil, že se žádného trestného činu nedopustil. Odsouzeni byli i čtyři jeho komplici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krejčíř dostal 35 let vězení. Jeho luxusní vila v Johannesburgu se vydražila loni v listopaduVideo: Reuters

 
Článek

Verdikt je přísnější než trest, který podle jihoafrického serveru IOL pro Krejčíře a pro další dva z obžalovaných žádal prokurátor Louis Mashiyane. Chtěl je poslat do vězení na 28 let.

Soudce při úterním vynášení verdiktu označil Čecha za "bosse". Výši trestu zdůvodnil mírou závažnosti a společenské nebezpečnosti zločinů, z nichž byli loni muži usvědčeni. „Jsem při vyměřování trestu povinen vzít v úvahu zájmy společnosti země, v níž byl zločin spáchán, nebo jiných společností, kterých by se tento zločin mohl dotknout," řekl Lamont s narážkou na Austrálii, kam měla mířit zásilka drog od Krejčíře.

Na 35 let poslal soudce Lamont spolu s Krejčířem i dalšího obžalovaného Desaie Luphonda. Zbylým čtyřem spoluobžalovaným - bývalým příslušníkům elitního policejního útvaru pro boj s organizovaným zločinem - udělil patnáctileté tresty vězení. Všichni se hodlají odvolat.

„Doufám, že všichni, kdo se podíleli na tomto spiknutí proti mně a mé rodině, budou jednou zpytovat svědomí. Byl jsem přes média veřejně odsouzen dávno před tímto rozsudkem. Veřejnost mě nenávidí a já jí to nemohu zazlívat. Věří tomu, co je v médiích,“ prohlásil před vynesením trestu Krejčíř anglicky.

Ještě před tím upozornil, že jím soudce pohrdá. „Včera jsem upozornil na váš výraz ve tváři, opovrhující. To pokračuje dnes, po celou dobu,” řekl soudci. Zopakoval, že Lamont je podjatý, a proces je tudíž nespravedlivý. Hájil se, že je nemocný, trpí depresemi a doma má rodinu. Dodal, že proti němu neexistují žádné pádné důkazy. „Žádného trestného činu jsem se nedopustil,” prohlásil.

Nebylo mi umožněno dovolat se svému právníkovi ani svědkům
Radovan Krejčíř

Krejčíř, stejně jako v předchozí den, přišel k soudu bez obhájce, tvrdil, že mu správa věznice Zonderwater v pondělí odepřela možnost telefonovat s právníkem a žádala soudní příkaz. „Takže se moje situace nezměnila, nebylo mi umožněno dovolat se svému právníkovi ani svědkům,” prohlásil Krejčíř a žádal o možnost zavolat si „co nejdřív” právníka.

Soudce následně žádost o přítomnost obhájce Cliffa Alexandera zamítl. Poukázal na to, že Krejčíř v pondělí přiznal, že právník je v současnosti u jiného soudu, a to se potvrdilo. Krejčíř měl podle soudce několik měsíců na to, aby se připravil a zajistil si právníka.

Radovan Krejčíř u soudu v úterý. Tentokrát měl k dispozici tlumočnici.

Tentokrát ale po Krejčířově boku u soudu stanula překladatelka, takže obžalovaný hovořil česky. Hned v úvodu si postěžoval, že po včerejším několikahodinovém stání necítí ruce ani nohy, a žádal, aby mu sundali pouta. Soudce to zamítl.

Následně Krejčíř přednesl požadavek na povolání psycholožky, psychiatričky, lékařky, kriminalisty a ředitelů obou věznic, v nichž ho zadržovali. Stejně jako v případě právníka ale soudce požadavky zamítl. Krejčíř měl podle něj doteď dost času na to, aby si svědky zajistil.

Pondělní průtahy ukončila hrozba bombou

Soud měl vynést rozsudek už v pondělí, ale líčení přerušila anonymní výhrůžka bombou. Krejčíř rovněž požadoval přítomnost tlumočníka. [celá zpráva]

Radovan Krejčíř u soudu

Uprchlý Čech se v pondělí hájil sám, tvrdil, že se mu nepodařilo zajistit si právníka. Poukazoval, že bez jeho přítomnosti by neměl být trest vynesen.

Krejčíř se rovněž u soudu domáhal, aby mu sundali pouta, a žádal o výměnu soudce, o němž prohlásil, že je zaujatý.

Soudce Lamont už loni v srpnu uznal Krejčíře vinným z únosu bratra Krejčířova drogového kurýra a pokusu o kurýrovu vraždu. Posel zmizel s 25 kilogramy drogy určené pro prodej v Austrálii. Unesený Bjeki Lukhele vypověděl, že ho Krejčíř a jeho komplici mučili. [celá zpráva]

Stejně vysoký trest jako Krejčíř dostal i jeho komplic Desai Luphondo, další tři spoluobvinění si odsedí po patnácti letech vězení.

Přes Seychely do JAR

Krejčíř uprchl české policii v roce 2005 a odletěl na Seychely. Do Jihoafrické republiky se přestěhoval o dva roky později.

V ČR byl odsouzen ve dvou kauzách na 10,5 roku a 15 let a také v JAR čelí několika trestním kauzám. Mimo jiné je podezřelý z podílu na dalších vraždách. Žádost ČR o jeho vydání však komplikuje to, že v JAR Krejčíř požádal o azyl.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Podle jihoafrických úřadů se Krejčíř opakovaně pokoušel z vězení utéct. Loni byl proto přemístěn do věznice s nejpřísnější ostrahou v Kokstadu na jihovýchodě země. Deník Cape Times také nedávno napsal, že Krejčíř z vězení organizoval vraždu soudce Lamonta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám