Hlavní obsah

V Dillí hrozí nedostatek vody. Zásobování narušily protesty Džátů

– Dillí

Dodávky vody do indické metropole Dillí těžce ohrozily víkendové násilné protesty etnické skupiny Džátů, která se v sousedním státě Harijána domáhá zaručených míst ve státní správě a ve školství. Vláda proti demonstrantům nasadila bezpečnostní síly, včetně tisíců vojáků.

Foto: Anindito Mukherjee, Reuters

Obyvatelé Dillí se snaží udělat zásoby vody pro případ, že se dodávky nepodaří obnovit.

Článek

Při střetech mezi armádou a protestujícími zemřelo od pátečního vyhrocení nepokojů 12 lidí a zraněno bylo asi 150 osob, uvedly úřady citované agenturou AP.

Dvacetimiliónová metropole je z 60 procent závislá na dodávkách vody právě z Harijány. Tisíce Džátů přitom při protestech poškodily kanál Munak, který je hlavním zdrojem vody pro Dillí.

Město už zavedlo na vodu přísný přídělový systém, uzavřelo některé továrny a na pondělí vyhlásilo školní prázdniny. Úřady varovaly, že některé oblasti Dillí mohou být už v neděli bez vody. Vláda státu Harijána ale uvedla, že experti s pomocí ozbrojených složek se snaží dodávky vody do Dillí obnovit.

Problémy s kastovním systémem

Džátové požadují kvóty na pracovní místa v rámci indického kastovního systému. Jejich etnikum je klasifikováno jako vyšší kasta, což je podle nich z hlediska přidělování míst ve státních službách znevýhodňuje vůči nižším kastám.

Indie podporuje nejnižší kasty kvótami na pracovní místa a dalšími opatřeními ve stylu pozitivní diskriminace.

Vláda premiéra Nárendry Módího v neděli oznámila, že ustavila komisi, která se bude požadavky Džátů zabývat.

Podle tiskové agentury The Press Trust of India protestující v některých oblastech státu reagovali na vládní sdělení rozebíráním silničních zátarasů, které předtím postavili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám