Hlavní obsah

Severokorejský jaderný test může probudit obávanou sopku

Soul
Aktualizováno

Opakované severokorejské jaderné testy mohou probudit obávanou sopku Pektusan, jejíž poslední erupce způsobila jeden z nejničivějších výbuchů, jaký lidstvo pamatuje. V době, kdy satelitní snímky ukazují, že se Pchjongjang připravuje na v pořadí již pátý podzemní odpal atomové nálože, před tím varují přední světoví seizmologové.

Foto: Profimedia.cz

Sopka Pektusan. Zatím spí.

Článek

„Podzemní jaderný výbuch poblíž aktivní sopky představuje pro vulkán přímé ohrožení,“ varují jihokorejští seismologové ve studii publikované v odborném magazínu Nature.

Téměř tři kilometry vysoký vulkán Pektusan se nachází na korejsko-čínské hranici. Severokorejská jaderná střelnice je od něj vzdálená 115 kilometrů, což je podle odborníků z hlediska sopečné stability extrémně blízko.

„Silné zemské otřesy působí vážné změny tlaku na zemskou kůru, které mohou narušit celistvost magmatického krbu a tím zrychlit sopečnou aktivitu,“ vysvětluje studie.

Změna klimatu v Číně i Japonsku

Pektusan naposledy soptil roku 1903. Nejsilnější erupci historici datují do roku 946 našeho letopočtu.

Množství vyvrženého materiálu tehdy činilo nejméně 70 kilometrů kubických. Výbuch ovlivnil i klima v Číně a v Japonsku. Pěticentimetrové kousky lávy podle profesora seismologie Honga z Yonsei University v Soulu dopadly až na tisíc kilometrů vzdálené pobřeží severního Japonska.

Měření v oblasti Pektusanu z posledních let prokázala zvýšenou seizmickou aktivitu a v okolí sopky byly navíc naměřeny neobvyklé hodnoty oxidu siřičitého. To nasvědčuje expanzi magmatického krbu, který si lze představit jako podhoubí sopky.

Poslední severokorejský jaderný test odpovídal zemětřesení o síle 5,1 Richterovy škály, přičemž matematické modely seismologů napovídají, že by sopečnou erupci Pektusanu mohly vyvolat otřesy intenzity 5 až 7,6 Richtera.

Sopka Pektusan je v Severní Koreji pokládána za posvátnou, protože se v chatrči na jejím úpatí podle legendy stalinistického režimu narodil Kim Čong-il, otec současného diktátora KLDR Kim Čong-una. Jeho dědeček - opět podle legendy - v té době bojoval proti japonským okupantům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám