Hlavní obsah

Austrálie může vyhošťovat děti migrantů narozené v zemi, rozhodl soud

Canberra

Australské úřady mají právo vyhošťovat migranty včetně jejich dětí narozených v zemi. Ve středu o tom rozhodl nejvyšší australský soud, který zamítl stížnost bangladéšské ženy proti deportacím žadatelů o azyl na ostrov Nauru v Tichém oceánu. Tento verdikt dává úřadům možnost vyhostit nejméně 37 dětí, které se narodily v Austrálii žadatelům o azyl v detenčních centrech a některé z nich jsou již ve školním věku.

Foto: Franck Robichon, ČTK/AP

Australský premiér Malcolm Turnbull

Článek

Bangladéšanka se na soud obrátila poté, co byla v roce 2013 se skupinou dalších migrantů zadržena na člunu pokoušejícím se dostat do Austrálie. Poté byla poslána do detenčního tábora na Nauru, který je kvůli nevyhovujícím podmínkám terčem kritiky OSN a lidskoprávních organizací. Kvůli nutnosti lékařské péče byla však předloni převezena na australskou pevninu, kde se jí narodila dcera.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právníci ženy tvrdili, že Austrálie nemá právo financovat a používat uprchlické centrum ve třetí zemi. Soud však tento argument odmítl. „Naše odpovědnost je jasná: pašeráci lidí nepřeváží nad naší svrchovaností,” přivítal v parlamentu rozsudek premiér Malcolm Turnbull.

Podle australských zákonů vzniká nárok na občanství dětem narozeným cizincům v Austrálii až dovršením desátého roku věku, pokud prožily většinu života na australském území.

Reklama

Výběr článků

Načítám