Hlavní obsah

Čínská policie zlikvidovala separatisty, kteří stáli za masakrem v Sin-ťiangu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská policie zlikvidovala skupinu 28 lidí, kteří údajně stáli za zářijovým útokem v dole v neklidné provincii Sin-ťiang. Informovala o tom čínská státní média s odvoláním na místní představitele. Útok, při němž zemřelo 16 lidí, měli podle médií patrně na svědomí ujgurští separatisté, o nichž Čína hovoří jako o teroristech.

Foto: ČTK/AP

Čínští policisté. Ilustrační foto

Článek

Zmiňovaná zpráva je prvním oficiálním potvrzením útoku, při němž 18. září zemřelo 11 civilistů a pět policistů.

Čínské úřady až dosud ke zprávě šířené některými zahraničními médii mlčely, v pátek však oznámily, že téměř dvouměsíční rozsáhlé pátrání, na němž se v místních horách podílelo na 10 tisíc lidí, dovedlo bezpečnostní složky ke skupině 29 podezřelých. Až na jednu osobu, která byla zadržena, všichni zemřeli.

Islámští teroristé, tvrdí Čína

Ujgurové jsou převážně muslimové a Peking útoky v Sin-ťiangu připisuje muslimským "teroristům", kteří podle úřadů vážně ohrožují národní bezpečnost.

Exilové ujgurské skupiny a aktivisté bojující za lidská práva ale uvádějí, že hlavní příčinou nepokojů je čínská represivní politika a snaha Pekingu omezit islám a potlačit ujgurskou kulturu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám