Hlavní obsah

Greenpeace v Indii končí, zrušili mu registraci

Dillí

Ekologické hnutí Greenpeace v pátek oznámilo, že přišlo o povolení působit v Indii. Podle BBC uvedlo, že tím de facto končí jeho působení v jedné ze dvou nejlidnatějších zemí světa. Ekologická skupina se chce ale proti verdiktu bránit.

Foto: Profimedia.cz

Aktivista Greenpeace při květnovém protestu za demokracii a svobodu slova v Bengalúru

Článek

„Jsme přesvědčeni, že máme silnou právní pozici. Věříme v právní proces a jsme přesvědčeni, že se nařízení zvrátí,“ řekla dočasná ředitelka indické kanceláře Greenpeace Vinuta Gopalová.

Organizace, která působí v Indii už čtrnáct let, čelí letos velkému tlaku. V květnu jí byly zmrazeny účty u sedmi bank, protože přijímala peníze ze zahraničí. Zákaz získávat prostředky v zahraničí Greenpeace skupina úspěšně napadla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vláda nového indického premiéra Narendrii Módího proti skupině tvrdě vystupovala. Obvinila ji, že opovrhuje daňovými zákony; pokud organizace působí v Indii a získává peníze ze zahraničí, vyžaduje to splnění složitých podmínek a odevzdávání značných daní. Podle vlády je snahou skupiny bránit rozvoji země.

BBC v souvislosti s případem podotkla, že Módího vláda čelí kritice kvůli likvidaci nevládních organizací a charit od chvíle, kdy se v roce 2014 dostala k moci. Módího nástup ale silně povzbudil ekonomiku a zájem investorů o zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám