Hlavní obsah

Potápěč tajné služby se po třiceti letech omluvil za zkázu lodi Greenpeace

Bývalý francouzský tajný agent-potápěč Jean-Luc Kister, který před třiceti lety vedl na Novém Zélandu bombový útok na vlajkovou loď organizace Greenpeace Rainbow Warrior (Duhový válečník), se za své činy omluvil. Při výbuchu v červenci 1985 zemřel na palubě jeden člověk.

Foto: Profimedia.cz

Potopený Rainbow Warrior organizace Greenpeace

Článek

„Chtěl bych využít této příležitosti, abych vyjádřil svou hlubokou lítost,“ sdělil podle BBC Kister v neděli novozélandské televizi TVNZ. Řekl, že Pereirova smrt byla „nešťastná náhoda“.

Francouzští agenti loď potopili s pomocí výbušniny, když kotvila v přístavu v novozélandském Aucklandu. Při explozi dvou náloží zemřel portugalský fotograf Fernando Pereira.

Akce měla donutit členy Greenpeace, aby nepokračovali v protestech proti francouzským jaderným testům na atolu Mururoa ve Francouzské Polynésii.

Kister řekl, že cílem jeho týmu rozhodně nebylo někoho zabít, a že by se rád omluvil Pereirově rodině, členům Greenpeace, kteří byli v té době na palubě a v neposlední řadě i lidem Nového Zélandu.

V týmu byl i bratr francouzské ministryně

Bývalý agent řekl, že zničení lodi byla „neférová, utajovaná operace, vedená ve spřátelené, mírumilovné zemi a nešťastně vyústila v náhodnou smrt nevinného muže.“

Kister v době útoku pracoval pro francouzskou špionážní agenturu DGSE a byl součástí dvanáctičlenného týmu. Jeho úkolem bylo připevnit dvě velké miny na trup přestavěného trauleru (rybářská motorová loď).

Jedním z dalších členů týmu byl Gerard Royal, bratr současné francouzské ministryně životního prostředí a bývalé prezidentské kandidátky Ségolène Royalové.

„Bylo to pro nás jako používat boxerské rukavice na komára,“ přirovnal akci Kister. „Byla to nepřiměřená operace, ale museli jsme poslechnout rozkaz, byli jsme vojáci.“

Rozhodl se omluvit až nyní, protože celý incident tížil jeho svědomí a teď, když odešel do výslužby, nemusí už o své misi mlčet.

„Nebyli jsme chladnokrevní zabijáci,“ prohlásil Kister. Útok označil spíš za sabotáž než za teroristický čin.

Dva agenty odsoudili

Pouze dva agenti stanuli za tento útok před soudem - Dominique Prieurová a Alain Mafart, kteří tehdy se přestrojili za švýcarské turisty. Byli uznáni vinnými z vraždy a úmyslného poškození cizí věci. Odsouzeni byli k deseti, respektive sedmi letům vězení.

Raibow Warrior (původně pojmenovaného Sir William Hardy) koupila Greenpeace v roce 1978. Organizace ji využívala ke kampaním proti vybíjení velryb, nukleárním testům či zakládání skládek na dně oceánů.

Po bombovém útoku byla sice loď vyzdvižena, její oprava by se ale nevyplatila. Rainbow Warrior byl proto znovu cíleně potopen v zátoce Matauri u Severního ostrova Nového Zélandu, kde se stal umělým základem pro útes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám