Hlavní obsah

Přeplněná loď se převrátila u Malajsie, zahynulo 14 migrantů

Kuala Lumpur

Nejméně čtrnáct migrantů ve čtvrtek zahynulo, když se s nimi převrátila přetížená loď u Malackého průlivu západně od pobřeží Malajsie. Rybáři dokázali z převrácené lodi zachránit patnáct lidí. Na palubě bylo 70 až sto osob.

Foto: Reuters

Rychlý člun malajsijského námořnictva nasazený do pátrání

Článek

„Loď se potopila, protože byla přetížená a panovalo špatné počasí,“ uvedl Muhammad Aliyas Hamdan z malajského úřadu pro zabezpečení moří MMEA.

Zasahující rybáři přivolali pomoc. Na místě katastrofy zasahují malajští záchranáři a příslušníci ozbrojených sil, kteří nasadili tucet lodí a letadlo. Podařilo se jim zachránit další čtyři osoby.

„Obáváme se, že počet obětí poroste, protože už uplynulo několik hodin od potopení lodi,“ řekl velitel záchranné operace kapitán Robert Teh Geok Chuan. V oblasti navíc nastala noc. I během ní ale má pátrání pokračovat.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Z rozhovorů se zachráněnými vyplynulo, že na palubě byli Indonésané. Loď vyplula ze Sabak Bernamu v malajském státě Selangor a mířila na Sumatru.

Úřady jsou přesvědčeny, že šlo o migranty. „Kdyby tu byli legálně, neopouštěli by zemi tímto způsobem,“ řekl představitel MMEA Hamdan.

V Malajsii pracují ilegálně tisíce Indonésanů na stavbách a palmových plantážích.  Jihovýchodní Asie čelí krizi s migranty. Thajsko už letos v květnu rozbilo několik gangů převaděčů. U hranic byly objeveny hroby migrantů. Čeká se, že poté, co záhy skončí monzunová sezóna, vydají se migranti opět na moře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám