Hlavní obsah

Znepřátelené libyjské frakce se dohodly, že ukončí krizi

Ženeva

Znepřátelené skupiny v Libyi ve středu završily dvoudenní jednání v Ženevě, vedené pod záštitou OSN, slibem, že ukončí politickou krizi a ozbrojený konflikt v zemi během několika týdnů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Spojených národů.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Milice v libyjském Benghází

Článek

Povzbudivá zpráva přišla ze švýcarského města den poté, co předseda mezinárodně uznávané libyjské vlády Abdalláh Sání v televizi ohlásil, že podá demisi. [celá zpráva]

Jeho hněvivá reakce na kritiku občanů poukazujících na neschopnost kabinetu nastolit v zemi pořádek jen dokládá napjatou a složitou situaci v zemi.

"Jestli je má demise řešením, pak ji tu oznamuji," řekl Sání v televizi v reakci na otázky od rozhněvaných spoluobčanů. "Oficiálně odstoupím a předám svou demisi parlamentu v neděli," dodal. Premiérův mluvčí však později řekl, že premiér oficiálně neodstoupil a odstoupit ani nemá v úmyslu. Prý chtěl jen říci, že odejde, pokud si to lid bude přát.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Libyjský premiér Abdalláh Sání

Ve středu přišla povzbudivá zpráva ze Ženevy. "Strany zdůraznily své odhodlání co nejdříve ukončit proces jednání s cílovým termínem během nadcházejících tří týdnů," citoval Reuters z prohlášení vydaného Podpůrnou misí OSN v Libyi (UNSMIL), v jejímž čele stojí zvláštní zmocněnec Bernardino Leon.

Vláda národní jednoty do září

Leon, který v Ženevě řídil plenární zasedání za účasti všech delegací, v úterý vyzval znepřátelené strany, aby se do konce srpna domluvily na vládě národní jednoty a v září ji pak schválily hlasováním.

Libye se propadla do chaosu po svržení režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011.

Milice, které proti němu bojovaly, následně odmítly složit zbraně. Mocenské vakuum umožnilo mimo jiné i posílení pozic radikálů. Část z nich se přihlásila k organizaci Islámský stát, která ovládá rozsáhlé oblasti v Iráku a v Sýrii.

V rozvrácené zemi nyní funguje povstalecká vláda a parlament v Tripolisu a zvolený a mezinárodně uznávaný parlament a jím podporovaná vláda sídlící na východě země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám