Hlavní obsah

Na ruských suchojích jsme na hlavu porazili britské stíhače, tvrdí Indové

Bylo to cvičení, které britským pilotům nabídlo mimořádnou příležitost otestovat schopnosti v simulované konfrontaci s ruskými bojovými letouny. Dva týdny trénovala RAF se svými protějšky z Indie vzdušné souboje nad anglickým Lincolnshirem. Operace Indradhanush ale pro Brity prý vůbec nedopadla dobře.

Foto: Profimedia.cz

Eurofighter Typhoon FRG4

Článek

V době zvýšeného napětí mezi Západem a Ruskem měli britští letci na strojích Typhoon FGR4 možnost vyzkoušet své dovednosti proti indickým pilotům na čtyřech letounech Suchoj SU-30MKI Flanker ruské výroby.

Výsledky takových cvičení stíhači obvykle nepouštějí na veřejnost. V tomto případě ale podle britského listu The Independent udělali Indové výjimku. Vzdušné souboje prý vyhráli v poměru dvanáct ku jedné, uvedl v indické televizi kapitán letectva Ashu Srivastav.

Zdroj z britské RAF ale jeho tvrzení označil za „komické“, píše The Independent

V indických médiích se dokonce objevily zprávy, že indičtí piloti dokázali porazit ty britské nejen v soubojích jeden na jednoho, ale i když čelili přesile dvou typhoonů.

Nejmenovaný zdroj z RAF prohlásil, že taková prohlášení byla určená „domácímu publiku.“

Foto: Profimedia.cz

Suchoj SU-30MKI Flanker indického letectva při cvičení Indradhanush

Také Tony Osborne z britského časopisu Aviation Week upozornil, že indické chlubení je třeba brát s rezervou a připomněl dlouholetou rivalitu mezi bývalou britskou kolonií a Spojeným královstvím.

„Tato tvrzení ve stylu kriketových zápasů vypadají působivě, ale měla by být brána s opatrností a rozhodně ne jako skutečné měřítko bojových schopností.“

„Stroje Typhoon byly mimo jiné postaveny tak, aby dokázaly napadat a porazit Su-30MKI. Nicméně v těch správných rukách mohou tyto stroje představovat skutečnou výzvu,“ dodal Osborne.

Mluvčí RAF pak byl na adresu letošního letního cvičení s Indy smířlivý. „Naše analýzy neodpovídají tomu, co uváděla média. Typhoony a piloti RAF si vedli proti indickému letectvu dobře. Obě strany si z manévrů odnesly hodně a RAF se těší na další příležitost cvičit s indickým letectvem,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám