Hlavní obsah

KLDR vzdoruje imperialistům, posune čas o půl hodiny dozadu

Pchjongjang

Severní Korea si k výročí konce světové války a osvobození se od japonské okupace udělí své vlastní, původní časové pásmo. Nechce ho už sdílet s Jižní Koreou a „japonskými imperialisty”. Severokorejci vrátí 15. srpna hodinové ručičky o 30 minut nazpět, oznámila státní agentura KCNA.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (uprostřed) udílí instrukce.

Článek

„Podlí japonští imperialisté“ podle agentury „připravili Koreu dokonce o standardní čas“. Časový rozdíl mezi Koreou a střední Evropou před japonskou okupací v roce 1910 skutečně činil pouze šest a půl hodiny namísto nynějších sedmi. Japonci to změnili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nynější rozhodnutí o zavedení pchjongjangského času podle KCNA odráží „neotřesitelnou víru a vůli státních pracovníků a lidu v době 70. výročí osvobození Koreje“.

Jižní Korea ale upozornila, že opatření může způsobit krátkodobé potíže ve společné průmyslové zóně Kesong. V dlouhodobém horizontu to pak podle ní může komplikovat cestu k sjednocení standardů v obou zemích a snížení rozdílů na obou stranách rozdělených od války v 50. letech.

Dovolovat se nemusí

Britská stanice BBC upozornila, že neexistuje mezinárodní instituce, která by schvalovala zřizování časových zón, takže si každá země může nastavit čas, jaký chce.

Naposledy svůj čas před čtyřmi lety přenastavila Samoa, kvůli lepší interakci se sousedy z Austrálie a Nového Zélandu.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Vlastní časové pásmo zřídil pro Venezuelu v roce 2007 tehdejší prezident Hugo Chávez, když dal ručičky hodin posunout rovněž o půl hodiny nazpět.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám