Hlavní obsah

Tunisané chránili turisty před střelcem vlastními těly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britové, kteří přežili páteční krveprolití v tuniské Súse, popisují statečnost, s jakou místní lidé nasadili životy a vlastními těly bránili turisty před řáděním střelce Sajfaddína Rizkího. Ten pozabíjel automatickou puškou 38 osob, než byl sám zneškodněn. Podle svědectví ale Tunisané živým štítem pomohli zachránit mnoho životů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hotely v Tunisku bude chránit nová policejní jednotkaVideo: Reuters

 
Článek

Komentáře v britském tisku k prvním záběrům z masakru, které přinesla stanice SkyTV, si všímaly místních, kteří na pláži stáli za Rizkím, a nešetřily kritikou na jejich adresu pro jejich zdánlivou nečinnost. Jak se ale ukázalo, tito lidé nebyli jen pasivními přihlížejícími.

„Ti lidé v pozadí vytvořili živý štít, aby chránili vedlejší hotel, nepřihlížejí, zachránili spoustu životů,“ citoval list The Independent vyjádření jednoho z přeživších turistů Johna Yeomana na Twitteru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho žena pak přidala svědectví o odvaze, s jakou se personál hotelu střelci aktivně postavil. K turistům prý přiběhl kuchař a křičel, ať utečou a zachrání se. Ostatní zaměstnanci pak podle ní vytvořili lidskou barikádu a na útočníka volali, že přes ně nepřejde, leda by je musel zabít.

Střílel jen na cizince

To podle všeho Rizkí nechtěl, za oběti si cíleně vybíral jen zahraniční turisty. „Když viděl Tunisana, křičel, ať uhne, a střílel jen na cizince,“ řekla agentuře Reuters číšnice jménem Vadija.

„Neexistují slova, která by vyjádřila, jak jsme jim vděční,“ řekla Yeomanová na adresu místních hotelových zaměstnanců a dodala, že jejich nevšední statečnost popírá tvrzení, že všichni muslimové jsou násilničtí extremisté.

Při pátečním útoku v turistickém letovisku v Súse zahynulo 39 lidí, včetně samotného atentátníka. Mezi mrtvými bylo nejméně 30 britských turistů. Češi podle všeho mezi oběťmi nejsou. Útok zřejmě výrazně poškodí tuniský turistický průmysl, který patří k největším zdrojům příjmů země a poskytuje zaměstnání nejvíce místním občanům.

Hotely v Tunisku bude chránit nová policejní jednotka

Tuniská vláda v pondělí rozhodla sestavit novou policejní jednotku určenou výhradně k ochraně turistů, do hotelů na pobřeží tak bude rozmístěno 1000 ozbrojenců. Nová policejní jednotka má zabránit podobným útokům v budoucnosti. O novém protiteroristickém zákoně se začalo debatovat po březnovém atentátu na turisty v muzeu Bardo v hlavním městě Tunisu. Zahynulo tam 22 návštěvníků.

Předseda parlamentu Muhammad Násir navštívil lidi, kteří páteční střelbu v Súse přežili, a řekl, že se parlament rozhodl schválit protiteroristický zákon ještě před oslavami Dne republiky, které připadají na 25. červenec. Parlament bude podle Násira nutit vládu, aby přijala opatření, která umožní bojovat proti terorismu na všech frontách.

Návrh protiteroristického zákona počítá s přísnějšími tresty a sestavením komise, která se zaměří na vyhledávání kořenů terorismu. Mají vzniknout centra na přeorientování radikálů.

Anketa

Jeli byste nyní do Tuniska?
Ano
14,9 %
Ne
85,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8558 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám