Hlavní obsah

Volební reforma pod taktovkou Číny v hongkongském parlamentu neprošla

Hongkong

Poslanci hongkongského regionálního parlamentu ve čtvrtek zamítli kontroverzní volební reformu navrženou ústřední čínskou vládou v Pekingu. Reforma měla umožnit přímé volby správce Hongkongu v roce 2017, voliči by ale mohli vybírat jen z kandidátů předem schválených čínskými úřady.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Transparent v rukou demonstranta v Hongkongu hlásá: Chci univerzální volební právo.

Článek

Poté, co skončila zdlouhavá debata o návrhu, hlasovalo proti němu 28 poslanců. Pro schválení by vláda potřebovala 47 hlasů z celkového počtu 70 poslanců, ale v poslední chvíli před hlasováním většina propekingských poslanců opustila sněmovnu a nehlasovala, napsala agentura AP.

Tito poslanci později uvedli, že se jednalo o nedorozumění a špatnou komunikaci. Čekali prý venku na kolegu poslance, kterému nebylo dobře, až se vrátí na hlasování.

Podle navrhované reformy mělo při volbách správce Hongkongu nejprve o osudu kandidátů na nejvyššího představitele Hongkongu rozhodovat 1200 členů propekingského nominačního výboru. Aby uchazeč o místo správce Hongkongu uspěl, musel by získat nejméně 120 hlasů. Takto by vznikl užší seznam pěti až deseti kandidátů. O těchto kandidátech pak měli členové nominačního výboru hlasovat v druhém kole. Každý člen by musel podpořit aspoň dva kandidáty. Až dva nebo tři kandidáti, kteří by získali více než 600 hlasů, by poté šli do veřejných voleb.

Proti návrhu reformy se již loni konaly masové demonstrace za účasti desítek tisíc lidí a protesty se v Hongkongu odehrály i tento týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám