Hlavní obsah

Z potopené čínské lodě tahají potápěči další mrtvé, přes 300 lidí je stále nezvěstných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čínští záchranáři třetí den stále hledají více než 360 lidí, s nimiž se na řece Jang-c-ťiang v úterý potopila loď plující z Nankingu do Čchung-čchingu. Několik desítek příbuzných zmizelých cestujících ve středu v noci prorazilo policejní bariéry a dostalo se až k řece. Lidé chtěli úřadům ukázat své znepokojení nad průběhem záchranných prací a vyšetřování, uvedl server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Potopená loď v ČíněVideo: Reuters

 
Článek

Záchranářům ztěžuje práci špatné počasí. Dosud vylovili „jen“ 75 těl. Sedmdesát šest metrů dlouhá loď s 456 lidmi na palubě se za noční bouře potopila během pár desítek sekund. Zachránit se stačilo jen 14 lidí, mezi nimi je kapitán, jehož zatkli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Potápěči zatím nikoho živého nenašli, naději prý ale nevzdávají. „Loď se potopila velmi rychle, takže v trupu pořád může být vzduchová kapsa,“ citovala státní agentura Nová Čína lodního odborníka Li Čchi-siou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vyprošťují těla z vraku lodi Východní hvězdaVideo: Reuters

Policie okolí nehody uzavřela bezprostředně poté, co se plavidlo obrátilo dnem vzhůru. Pro příbuzné cestujících zřídily úřady krizové středisko.

Příbuzní protestují 

Znepokojeným rodinám se nelíbím pomalá reakce úřadů. Několik desítek jich ve středu v noci prošlo zábranami a došlo až k řece. „K ničemu to nebude, jenom chceme, aby to vláda viděla,“ řekl agentuře Reuters jeden z nich. Úřady jim následně slíbily, že je ve čtvrtek na místo nehody vezmou.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Záchranáří na trupu převrácené lodi na řece Jang-c-tiang

Jiná skupina příbuzných, která se nevypravila na místo, protestovala v Šanghaji. Také oni požadovali, aby byli nejen o průběhu záchranných prací lépe informováni.

Zatím není jasné, co přesně bylo příčinou nehody. Už před dvěma lety se však prý plavidlo ocitlo v hledáčku kontrolorů kvůli obavám z porušení bezpečnostních předpisů.

Reklama

Související témata:

Související články

Z převrácené čínské lodi vyprostili muže

Záchranářům se podařilo z lodi, která se převrátila na řece Jang-c′-ťiang, vyprostit dalšího živého muže, uvedla agentura Reuters s odvoláním na mikroblog...

Výběr článků

Načítám