Hlavní obsah

Americký konvertoplán havaroval na Havaji. Jeden mrtvý, 21 zraněných

Konvertoplán amerického námořnictva v neděli havaroval na Havajských ostrovech. Jeden příslušník námořní pěchoty při „tvrdém přistání“ zemřel, 21 dalších vojáků skončilo v nemocnici, uvedla v pondělí agentura AP. Fotografie z místa zachytily hustý kouř stoupající od havarovaného stroje na letecké základně na ostrově Oahu.

Foto: Kimberly Hyndová, ČTK/AP

Z místa havárie stoupal hustý kouř, v popředí je vidět další konvertoplán MV-22 Osprey

Článek

Rozsah zranění sahá podle mluvčího americké námořní pěchoty v Tichomoří od kritických po lehká. Stroj typu MV-22 Osprey havaroval v neděli krátce před polednem místního času. Proč k nehodě došlo, zatím není jasné, prohlášení námořní pěchoty zmiňuje „nehodu při tvrdém přistání“.

Konvertoplán MV-22 Osprey má překlopné rotory, a může tak startovat i přistávat vertikálně. Na palubě bylo 22 vojáků, většina z nich z 15. expediční jednotky námořní pěchoty. Ta má základnu v Pendletonu v Kalifornii. Na Havaji jsou její příslušníci na týdenním cvičení.

Foto: Kimberly Hyndová, ČTK/AP

Místo havárie

„Vypadalo to, jako by nacvičovali nějaký manévr, a tak jsem to fotila, protože obvykle je nemůžete vidět z takové blízkosti,“ řekla AP Kimberly Hyndová. Podle svých slov byla zhruba pět kilometrů daleko a viděla na základně tři konvertoplány Osprey.

Podle jejích slov nebyla z místa nehody slyšet žádná rána, která by naznačovala velkou havárii.

Foto: Pavel Karban, Právo

Konvertoplán CV-22B Osprey

MV-22 Osprey vyrábějí společně firmy Boeing a Bell Helicopter Textron. Jejich vývoj byl podle AP téměř zastaven po sérii poruch a dvou haváriích v roce 2000, při kterých zahynulo 23 příslušníků námořní pěchoty. Tyto stroje americká armáda nasadila například v Iráku a Afghánistánu. V současné době pomáhají i v zemětřesením zasaženém Nepálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám