Hlavní obsah

V Nepálu objevili vrak zříceného amerického vrtulníku, nikdo nepřežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmándú
Aktualizováno

Pátrači v Nepálu našli vrak zříceného vrtulníku americké námořní pěchoty, kterým v zemi zdecimované zemětřesením distribuovala humanitární pomoc. S odkazem na nepálskou armádu to uvedly agentury AFP a Reuters. Vrtulník byl úplně zničen. Nehodu nikdo nepřežil.

Foto: Bell

UH-1Y Venom americké námořní pěchoty

Článek

„Spatřili jsme vrak ze vzduchu. Snažíme se v místě přistát a zjistit víc,“ prohlásil nejprve v pátek dopoledne zástupce nepálské armády, generál Binoj Basnet. Ministr obrany Išvori Paudyal později upřesnil, že z členů posádky neobjevili nikoho živého.

„Vrtulník se rozpadl na kusy, není šance, že by někdo přežil,“ řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V troskách se zatím našly zuhelnatělé ostatky tří těl.

Stroj UH-1Y Super Huey s šesti americkými a dvěma nepálskými vojáky na palubě zmizel v úterý v okrese Dolakha poblíž čínské hranice. Vrtulník krátce před tím shodil v postižené oblasti zásilku s pomocí.

Podle mluvčího Pentagonu Stevena Warrena hovořila posádka nedlouho před nehodou přes vysílačku o potížích s palivem.

Nepál se třetí týden vzpamatovává z ničivého zemětřesení, při němž zahynulo přes 8200 lidí. V úterý pak udeřilo nové zemětřesení, ještě si vyžádalo další desítky obětí. [celá zpráva]

Pomoc vyslala i Česká republika. V noci na sobotu vyrazí z ČR další letadlo se čtyřmi tunami zdravotnických potřeb pro sedm zdravotnických zařízení a polních nemocnic. Na palubě bude také deset hasičů a čtyři zdravotníci, kteří vystřídají část záchranářské skupiny.

Reklama

Související články

Čeští záchranáři zůstanou v Nepálu déle

Čeští záchranáři, kteří pomáhají v Nepálu po ničivém zemětřesení, budou v zemi působit déle. Nepál požádal o prodloužení jejich mise o deset až 15 dnů....

Výběr článků

Načítám