Hlavní obsah

Jihokorejský aktivista posílá do KLDR balóny s komedií o atentátu na Kima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejský aktivista I Min-bak v posledních dnech vypustil čtyřikrát horkovzdušné balóny, které donesly do Severní Koreje tisíce DVD s komedií Interview o plánu zavraždit severokorejského vůdce Kim Čong-una. O vypouštění balónů I Min-bak ve středu sám informoval novináře.

Foto: Reuters

Jihokorejci vypouštějí balóny s letáky (archivní záběr)

Článek

V prohlášení, které citovala agentura AP, aktivista uvedl, že balóny přes hranici vypustil čtyřikrát, naposledy pak v sobotu. Balóny podle jeho slov nesly také balíčky dolarových bankovek a politické letáky kritizující vládu Kim Čong-una. I Min-bak dodal, že bude v posílání balónů s filmem pokračovat, přestože jemu samotnému se příliš nelíbil. Některé scény jsou podle něj „příliš vulgární“. Sever však podle něj „nenávidí film, protože ukazuje Kim Čong-una jako člověka, a ne boha“. Podle BBC chtěl, aby se Severokorejci mohli dozvědět pravdu.

Dá se předpokládat, že tento krok vyvolá nevoli severokorejského režimu. KLDR pokládá posílání letáků přes korejskou hranici za útok na svou vládu a dlouhodobě požaduje, aby Soul tyto akce zastavil. Naposledy reagovala Severní Korea na vypuštění balónů s letáky střelbou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Film Interview KLDR vnímá jako urážku – v loňském roce hrozila odvetou, pokud bude uveden do kin.

Soul trvá na tom, že občanské skupiny, ve kterých jsou i přeběhlíci ze severu, mají demokratické právo posílat do KLDR letáky. V minulosti je ale opakovaně žádal, aby se vyvarovali otevřených provokací Severní Koreje.

Aktivisté původně chtěli vypustit balóny s filmem už v lednu, ale nakonec to odložili na období až po čínském Novém roce, který začal v polovině února. V lednu do Severní Koreje vzdušnou cestou poslali jen letáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám