Hlavní obsah

Neospravedlnitelný útok na svobodu slova, hodnotí svět atentát v Paříži

Aktualizováno

Slova jednoznačného odsouzení a solidarity s oběťmi znějí od západních politiků v souvislosti se středečním útokem na redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo. Prezident François Hollande označil atentát, při kterém v Paříži zemřelo dvanáct lidí, za útok na svobodu slova. Podle britského premiéra šlo o odporný čin a Spojené státy Francii slíbily spolupráci při pátrání po organizátorech.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Policejní vyšetřovatelé a hasiči pracují v přední části pařížských kanceláří magazínu Charlie Hebdo.

Článek

„Tohle je útok na svobodu slova,“ prohlásil francouzský prezident krátce poté, co přijel na místo útoku. „Nikdo nemůže ublížit duchu této země, kterým je tento magazín,“ dodal Hollande. Podle jeho slov se ve Francii v poslední době podařilo zabránit několika teroristickým spiknutím.

Útočníci, kteří byli podle posledních informací tři, „budou pronásledováni tak dlouho, jak bude potřeba, aby byli zastaveni a předvedeni před soud,“ uvedl Hollande. Podle něj jde bez pochyby o teroristický čin.

Útok odsoudila pařížská starostka Anne Hidalgová. Vyzvala obyvatele města, aby se ve čtvrtek zúčastnili pochodu na náměstí Republiky za svobodu tisku, demokracii a za republiku. Tisíce Pařížanů chtějí vyjít do ulic už dnes večer.

„Je to útok na svobodu projevu a svobody tisku, klíčové prvky naší liberální demokratické kultury. Je to zcela neospravedlnitelné,“ napsala německá kancléřka v telegramu, který zaslala francouzskému prezidentu Hollandovi.

Čin odsoudily i arabské země

Útok odsoudila i Liga arabských států (LAS) a také prominentní islámská univerzita Al-Azhar, která sídlí v Káhiře. Její vedení uvedlo, že „islám odsuzuje veškeré násilí”, a vyjádřilo lítost nad útokem, který označilo za „kriminální” čin. LAS, která sdružuje více než 20 zemí, útok označila za teroristický čin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa činu v Paříži těsně po útoku ozbrojencůVideo: Reuters

V podobném duchu se vyjádřil na Twitteru i britský premiér David Cameron. Pařížský útok označil za vraždy, které útočí na svobodu: „Vraždy v Paříži jsou odporné. Stojíme na straně francouzského lidu v boji proti teroru a při obraně svobody slova.“

Spojené státy ústy mluvčího prezidenta Baracka Obamy oznámily, že jsou odhodlány pomoci Francii s dopadením těch, kdo jsou za útok odpovědní. Podle mluvčího Joshe Earnesta jsou Američané v těsném kontaktu a spolupracují s Paříží. „Víme, že se nenechají zastrašit tímto hrozným činem.

Obama sám odsoudil „nenávistnou vizi těchto vrahů”.

Byla napadena demokracie a svoboda, tvrdí generální tajemník Strany evropských socialistů (PES) Philip Cordery. „V šoku jsou nejen Francie, ale celá Evropa. Teroristé zaútočili na jeden z významných symbolů svobody. Je důležité, aby se všichni demokraté sjednotili a důrazně bojovali proti terorismu.“

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg označil pařížskou tragédii za „barbarský čin a pobuřující útok na svobodu tisku“.

Šéf evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že je „šokován barbarským a nelidským útokem“. Útok na redakci Charlie Hebdo označil za netolerovatelný čin, který se dotkl „nás všech jako lidských bytostí a Evropanů“.

Italský prezident Matteo Renzi je přesvědčen, že „násilí svobodu nezničí“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám