Hlavní obsah

Před deseti lety udeřila ničivá vlna tsunami, zabila čtvrt miliónu lidí

– Aceh

V Indonésii, Thajsku, Indii a na Srí Lance se v pátek konají vzpomínkové akce, jimiž si Asiaté připomínají ničivé zemětřesení a tsunami z roku 2004. Přesně před deseti lety živly v této části světa zabily téměř čtvrt miliónu lidí. K památníkům na plážích a na náboženské obřady přišli pozůstalí, přeživší, vládní představitelé i diplomaté.

Foto: ČTK/AP

Lidé uctívají památku čtvrt miliónu obětí ničivé vlny tsunami, která udeřila před deseti lety.

Článek

Nejvíc byla postižena indonéská provincie Aceh, jejíž pobřeží smetla desetimetrová zemětřesná vlna. Viceprezident Jusuf Kalla přijel na ceremoniál do provinčního střediska Banda Acehu. Při tamních obřadech byli vyznamenáni velvyslanci ze zemí, které se zapojily do pomoci a obnovy. Kalla vzpomínal na mrtvé s truchlícími také u masového hrobu v Sironu a poděkoval za pomoc při obnově Acehu místním dobrovolníkům.

V Indonésii tehdy zemřelo na 160 000 lidí, jména obětí jsou shromážděna v památníku v Banda Acehu.

V Thajsku při tsunami zahynulo 5500 lidí a zhruba polovina z nich byli turisté, kteří přijeli strávit na thajské pláže Vánoce. V zemi se konají celý den vzpomínkové akce, v rybářské vesnici Ban Nam Kchem, kterou tsunami smetlo, lidé přinášeli květiny ke zdi se jmény obětí.

Symbolem tragédie na Srí Lance je vlakový expres Ocean Queen, který byl úderem tsunami smeten z kolejí. Srí Lanka v této souvislosti vzpomíná na zhruba 2000 obětí. Součástí tamních vzpomínkových akcí bude vypravení vlaku na trasu, po níž jel před deseti lety právě Ocean Queen.

Tragédie přinesla mír

Brzy ráno se konala bohoslužba v mešitě v Banda Acehu, která odolala jako jedna z mála budov zemětřesení i přívalové vlně. Imám Asman Ismail na ní řekl, že tsunami dala Acehu velkou lekci. Aceh byl téměř 30 let dějištěm bojů.

"Po tsunami tady už nikdo proti nikomu nebojuje, lidé žijí v souladu a míru," řekl imám. Krátce po katastrofě byly obnoveny mírové rozhovory mezi rebely a vládou a v srpnu 2005 vyústily v mírovou dohodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám