Hlavní obsah

Za atentátem na afghánském volejbalovém turnaji stojí síť Hakkání

Kábul
Aktualizováno

Teroristická síť Hakkání stojí za nedělním sebevražedným atentátem na finále volejbalového turnaje v provincii Paktika, uvedla podle televize Al-Džazíra afghánská rozvědka. Útok si podle pondělních upřesněných údajů vyžádal 61 mrtvých a více než 60 zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mezi zraněnými po sebevražedném útoku na volejbalovém zápase v Kábulu jsou i dětiVideo: Reuters

 
Článek

„Máme důkazy svědčící o tom, že za útokem v provincii Paktika stojí síť Hakkání,” řekl podle AFP mluvčí afghánského Národního direktoriátu pro bezpečnost (NSD)  Hasíb Sádikí. „Brzy zveřejníme více informací,” dodal podle Al-Džazíry.

Klan Hakkání kolem válečného veterána Džalaluddína Hakkáního a jeho syna Siradžuddína má podle amerických odhadů kolem dvou až čtyř tisíc bojovníků a udržuje těsné vztahy s Tálibánem i Al-Káidou. Jednou z jeho bašt je právě Paktika.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hakkáníové se k nedělnímu útoku sami nepřihlásili. Neudělala to ani žádná jiná organizace.

Obětí přibývá

Bilance obětí byla v neděli 45 mrtvých, nyní je jich už 61, takže jde o nejkrvavější letošní atentát v Afghánistánu. Ten předešlý postihl rovněž provincii Paktika, v červenci při něm na rušném tržišti přišlo o život 43 lidí.

Foto: Novinky

Paktika

Mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sádikí uvedl, že mezi oběťmi je deset členů místních policejních sil, včetně policejního velitele.

Třiapadesát zraněných z útoku bylo v noci na pondělí přepraveno vrtulníky k léčení do nemocnic v Kábulu. Mezi pacienty je 17 dětí ve věku od osmi do 14 let, dodal Sádikí.

Foto: Reuters

Afghánci zranění při atentátu na finále v odbíjené skončili v kábulské nemocnici.

Atentát provedl sebevražedný útočník, který se vmísil do davu během finále třídenního volejbalového turnaje, na který se přišlo podívat mnoho diváků. Svědci vypověděli, že muž přijel na utkání na motocyklu a šel pozdravit policejního velitele. Potřásl si s ním rukou, pak zvolal Alláhu akbar a vyhodil se do povětří.

Síť Hakkání je považována za jednu z nejnebezpečnějších v zemi [celá zpráva], stála mezi jiným za devatenáctihodinovým obléháním amerického velvyslanectví v Kábulu v roce 2011. [celá zpráva]

Podnikla i další útoky, které zcela ochromily afghánskou metropoli. [celá zpráva]

Často bylo koordinováno více akcí naráz. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám