Hlavní obsah

V Hongkongu začala jednání s demonstranty, chudí nemají mít šanci

Hongkong
Aktualizováno

V Hongkongu se v úterý poprvé sešli zástupci místní vlády a vůdci studentských demonstrací k jednáním o možnosti uspořádání demokratických voleb, uvedla BBC. Rozhovory ale mají jen malou naději na úspěch. Obě strany zastávají zcela protikladná stanoviska. Napětí vzrostlo po pondělních vyjádřeních správce města, že pokud by se dalo na názor většiny, zvítězil by populismus, protože by dostali prostor chudí. Rozhovory nepřinesly výsledek.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Demonstranti v Hongkongu sledují přímo v ulicích debatu studentských vůdců s vedením města.

Článek

Studentští vůdci nyní zvažují, zda má další kolo jednání vůbec nějaký smysl. Zástupci místní správy slíbili, že Pekingu podají zprávu o situaci a o požadavcích protestujících.

Rozhovory začaly krátce po 18.00 místního času (12.00 SELČ). Trvaly přes dvě hodiny a živě je přenášela televize. Protestující studenti vyslali na jednání pět svých zástupců, stejně jako hongkongská vláda. Její delegaci vede hlavní tajemnice šéfa hongkongské správy Carrie Lamová.

Předseda výkonné rady města Leung Čchun-jing se jednání neúčastní. Již předem upozornil, že ústřední vláda v Pekingu neumožní v roce 2017 obyvatelům hongkongské autonomie zcela svobodný volební proces, z nějž by měl vzejít jeho následovník.

V srpnu Peking oznámil, že občané Hongkongu v příštích volbách dostanou šanci hlasovat o svém budoucím vůdci, vybírat ale budou moci pouze ze dvou či tří kandidátů. Ti musejí získat podporu 1200členného nominačního výboru, v němž většinu tvoří přívrženci centrální čínské vlády. Demonstranti to označují za „falešnou” demokracii v čínském stylu.

Prostor pro kompromis zůstává

Leung v úterý připustil, že je prostor pro diskusi o sestavě nominačního výboru, který bude o kandidátech na budoucího správce Hongkongu rozhodovat. Změna složení výboru by mohla být tématem druhého kola jednání v příštích několika měsících.  „Tady by mohlo dojít ke kompromisu v tom, že by byl nominační výbor přijatelnější pro studenty,” uvedl podle BBC.

Členové nominačního výboru reprezentují představitele čtyř hlavních oblastí veřejného života – politiku, ekonomiku, profesní skupiny a občanské organizace. Kritici si mimo jiné stěžují, že tento politický systém upřednostňuje bohaté obyvatele. V praxi ve výboru zasedá nejen politická, ale také obchodní, průmyslová a další elita autonomního území, včetně dolarových miliardářů.

„Pozor na chudé”

Ve svých pondělních komentářích pro zahraniční média Leung, podporovaný Pekingem, odmítl všeobecné hlasovací právo jako nepřijatelné i proto, že by v takovém případě dostali rozhodující hlas v politice „nemajetní občané”.

„Pokud budeme mluvit v číslech, pak bychom se obraceli k polovině obyvatel Hongkongu, kteří vydělávají méně než 1800 dolarů měsíčně (38 800 Kč),” prohlásil Leung v rozhovoru pro listy New York Times, The Wall Street Journal a The Financial Times. Podle něj by se pak končilo u populistické politiky.

Demonstranti, kteří stále přespávají ve stanech v některých částech města, nevzhlížejí k jednáním s velkými nadějemi. „Všichni se shodujeme na tom, že nemůžeme dosáhnout žádných konkrétních výsledků,” řekla jedna z demonstrantek Vee Chow.

„Otevřený dialog nám ale aspoň může pomoci sdělit ostatním lidem, za co tady bojujeme,” dodala. Podle další demonstrantky Juliany Liu chtějí ukázat úřadům, že boj za demokracii je dlouhodobý.

Reklama

Související témata:

Související články

Správce Hongkongu neodstoupí

Hongkongská policie ve čtvrtek varovala před vážnými následky, pokud demonstranti obklíčí vládní budovy nebo se pokusí do nich proniknout. Organizátoři...

Demonstranti budou jednat s vedením Hongkongu

Demonstranti z hnutí Occupy Central přijali ve čtvrtek nabídku k jednání s vládou, kterou přednesl předseda výkonné rady města Leung Čchun-jing, i když odmítl...

Výběr článků

Načítám