Hlavní obsah

Přeshraniční střelba v Kašmíru má devět obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí/Islámábád

Nejméně devět civilistů zemřelo v pondělí při přestřelkách mezi indickými a pákistánskými vojáky na hranici oddělující obě znepřátelené jaderné velmoci. Informovala o tom agentura AP, podle níž palba z ručních zbraní a minometů vyhnala z domovů tisíce vesničanů. Dillí a Islámábád se vzájemně obviňují ze zahájení palby.

Foto: Fayaz Kabli, Reuters

Indičtí policisté v Kašmíru. Ilustrační foto

Článek

Indické úřady oznámily, že pákistánská palba si na indické straně hranice vyžádala životy pěti civilistů včetně jednoho dítěte, a 35 zraněných. Nejvíce jich je z vesnice Arnie, kde střely dopadaly do blízkosti autobusové zastávky.

„Nikdy jsem neviděl tak silnou palbu. Bomby dopadaly na naše domy,“ řekl zraněný Ind Vidžaj Kumár.

„Lidé tady panikaří. Snažíme se je dostat do bezpečí a poskytnout jim dočasné přístřeší,“ prohlásil vysoký představitel oblasti Džammú. Pákistánci podle něj z ručních zbraní a minometů ostřelovali od nedělního večera na deset pohraničních stanovišť a vesnic v okresu Džammú.

Pákistánská armáda hlásí čtyři civilní oběti indické palby. Jsou mezi nimi i dvě děti, tři další byly zraněny. Také Indové podle Pákistánců stříleli z minometů a ručních zbraní.

Poslední incident je jedním z nejvážnějších porušení příměří mezi Indií a Pákistánem z roku 2003. Právě o Kašmír svedly tyto státy dvě ze svých tří válek od vyhlášení nezávislosti v roce 1947.

Agentura AP uvedla, že po přestřelce se sešli velitelé pohraničních sil obou zemí k jednání o uklidnění situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám