Hlavní obsah

Mladý Američan žádal v KLDR o azyl, místo toho půjde na šest let do lágru

• Aktualizováno

Severokorejský soud potrestal jednoho ze zadržovaných Američanů. Čtyřiadvacetiletý Kaliforňan Mathew Miller v KLDR žádal o azyl. Místo toho poputuje na šest let do pracovního tábora, informovala v neděli agentura KCNA.

Foto: KCNA, Reuters

Matthew Miller u severokorejského soudu

Článek

Korejci Millera zatkli v dubnu, když údajně po příletu do Severní Koreje roztrhal své turistické vízum a požádal o azyl. "Spáchal nepřátelský akt vůči KLDR, když vstoupil na území Severní Koreje a předstíral, že je turista," uvádí se ve verdiktu.

Podle soudu měl Miller v úmyslu nechat se zadržet a zažít na vlastní kůži život ve vězení, aby pak mohl podat zprávu o tom, jak jsou v KLDR dodržována lidská práva, napsala agentura AP. Prokuratura také uvedla, že Miller při vstupu do země celníkům lživě sdělil, že má k dispozici tajné informace o působení americké armády v Jižní Koreji.

Soudní slyšení trvalo 90 minut. Miller se vzdal práva na obhájce a verdikt je už pravomocný, protože soud vyloučil možnost jakéhokoli odvolání. Práce v táboře prý má posloužit k "převýchově" odsouzeného

Očekává se, že v brzké době bude před soud postaven také další zadržovaný americký občan Jeffrey Fowle. Fowle se podle japonských médií provinil tím, že v jednom severokorejském nočním klubu nechal bibli. Propagace křesťanství je přitom v KLDR, která je ateistická a uctívá pouze své vůdce, zločin.

Třetí Američan, misionář korejského původu Kenneth Bae, si v Severní Koreji odpykává v pracovním táboře patnáctiletý trest za údajnou snahu rozvrátit tento totalitní komunistický stát.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Počátkem září Miller a další dva zadržovaní Američané požádali Washington, aby vyslal do země svého člověka, který by pomohl zařídit jejich propuštění. Bílý dům poté uvedl, že je pro něj propuštění tria stále nejvyšší prioritou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

V Severní Koreji zadrželi dalšího misionáře

Policie v severokorejském hlavním městě Pchjongjangu zadržela 75letého australského misionáře. Ve středu to oznámila jeho žena s tím, že její muž je zadržován...

Výběr článků

Načítám