Hlavní obsah

Čína přiškrtila demokracii v Hongkongu, vypukly protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čínský parlament v neděli oznámil sérii pravidel pro volbu příštího vůdce Hongkongu. Vyloučil v nich možnost otevřené nominace kandidátů ve volbách v roce 2017 s tím, že každého kandidáta musí nejprve nominovat a schválit nadpoloviční většinou hlasů speciální výbor. Až pak o nich budou moci hlasovat voliči, informovaly tiskové agentury. Po rozhodnutí propukly protesty.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Demonstrace v Hong-kongu

Článek

Po oznámení čínských úřadů ve městě propukly protesty. Hnuty Occupy Central vyzvalo k obsazení finanční čtvrti města. První demonstrace se ale konala před vládní čtvrtí.

„Zorganizujeme úplnou okupaci čtvrti Central,” řekl spoluzakladatel hnutí Tchaj Jiü Ťing a dodal: „Toto je naprostý konec dialogu. V příštích týdnech zahájí Occupy Central vlny akcí.

Jeden z demonstrantů řekl AFP: „Jsem velmi smutný. Čekali jsme tak dlouho a teď nemáme nic.” Volby v roce 2017 měly být první zcela otevřené, kde by se kandidáti neschvalovali.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Prostety v Hong-kongu

Hongkongští prodemokratičtí aktivisté požadovali, aby Čína nechala obyvatele vybírat předsedu výkonného orgánu zvláštní oblasti Hongkong z otevřeného seznamu kandidátů.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Představitelé čínského parlamentu oznamují zpřísnění volebních pravidel v Hongkongu

Peking varoval aktivisty před jakýmikoli protesty a zdůraznil, že má právo rozhodnout o tom, jak je vedena hongkongská vláda. Zároveň Čína varovala zahraniční státy, aby se do její politiky v Hongkongu nevměšovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám