Hlavní obsah

Pučistický generál thajským premiérem

Bangkok
Aktualizováno

Thajským premiérem se stal generál Prajutch Čan-Oča, šéf vojenské junty, která v květnu převzala moc v zemi. Prajutcha ve čtvrtek podle všeobecného očekávání zvolil prozatímní thajský parlament. Uvedla to agentura Reuters poté, co jediný nominovaný během živě přenášeného zasedání parlamentu získal více než polovinu hlasů.

Foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

Generál Prajutch Čan-Oča se stal thajským premiérem.

Článek

Členy prozatímního parlamentu jmenovala na konci července junta a většina z nich jsou současní nebo bývalí příslušníci bezpečnostních složek. Zákonodárci by měli schválit radikální politické a ekonomické reformy.

Junta slíbila, že po uskutečnění reforem a politické stabilizaci země obnoví demokracii a vypíše volby. Thajský král Pchúmipchon Adundét před měsícem schválil juntou předloženou prozatímní ústavu. Ta má platit jeden rok a zahrnuje mimo jiné zřízení civilní přechodné vlády a rady, která má vypracovat novou ústavu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V čele thajské vlády stála až do května premiérka Jinglak Šinavatrová. Ta ale musela odstoupit, když ji ústavní soud shledal vinnou ze zneužití moci, což vyvolalo v zemi nepokoje a nové střety mezi dvěma hlavními politickými tábory.

Armáda v Thajsku 22. května provedla státní převrat s cílem obnovit pořádek v zemi a prosadit politické reformy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám