Hlavní obsah

Šíření eboly představuje mezinárodní hrozbu, byl vyhlášen krizový stav

Ženeva
Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) na pátečním zasedání označila šíření eboly v západní Africe za mezinárodní zdravotnickou hrozbu a vyhlásila kvůli tomu v oblasti krizový stav. Uvedla, že případné dopady mohou být kvůli vysoké virulenci ”částečně vážné”.

Foto: Reuters

Dobrovolníci jsou připraveni pohřbívat oběti eboly v Pendebu v Sieře Leone.

Článek

Na mimořádném zasedání WHO v Ženevě vyhlášení krizového stavu jednohlasně schválili všichni jeho účastníci. Podle organizace je epidemie „mimořádnou událostí“. „Koordinovaná mezinárodní odpověď je považovaná za základ zastavení a zvrácení mezinárodního šíření eboly,“ uvedla organizace.

Nejhorší epidemie eboly v historii vyžaduje mimořádná opatření, aby se zastavilo šíření viru, proti němuž zatím neexistuje lék. Podle agentury DPA vyhlášení krizového stavu znamená, že organizace nyní může na celém světě vydávat závazná pravidla zacílená na zamezení dalšího šíření nákazy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Možné je vyhlašování karantény, uzavírání hranic nebo omezení mezinárodního cestovního ruchu.

Zemřelo téměř 1000 lidí

”Všechna opatření jsou zaměřena na zabránění dalšímu mezinárodnímu šíření,” prohlásila v Ženevě generální ředitelka WHO Margaret Chanová.

Keidži Fukuda, který má ve WHO na starosti zdravotní bezpečnost, zdůraznil, že prostřednictvím správných kroků a opatření je možné ebolu zastavit. "Není to záhadná nemoc. Je to nakažlivá nemoc, kterou lze zadržet. Není to vir, jenž by se šířil vzduchem."

Za podobné mimořádné události WHO označila například pandemii prasečí chřipky v roce 2009 a šíření obrny letos v květnu.

Smrtelnému virovému onemocnění podlehlo v západní Africe od února přes 930 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Libérii instalují na silnicích zátarasy před oblastmi nejhůře postiženými ebolouVideo: Reuters

Libérie i Sierra Leone už začaly izolovat oblasti, kde ebola řádí. Nasadily k tomu bezpečnostní síly. Některé regiony jsou ale kvůli tomu odříznuté od dodávek potravin. [celá zpráva]

Ebola - Nebezpečná nákaza a její hrozba

Nejhorší epidemie eboly (od objevení viru v roce 1976) propukla v únoru letošního roku v západní Africe. V Guineji s nákazou úspěšně bojují, naopak v Libérii a Sieře Leoně se nyní nemoc projevuje nejdramatičtěji, další případy jsou hlášeny i z okolních zemí.

Prvního pacienta s příznaky odpovídajícími ebole ohlásila Saudská Arábie, kdy se nakazil muž na obchodní cestě v Sieře Leoně; boj se zákeřnou nemocí bohužel prohrál.

Po USA a Asii se další pacient s ebolou dostal i do Evropy. Španělsko ve čtvrtek 07.08. vyslalo letecký speciál k převozu nakaženého pětasedmdesátiletého misionáře Miguela Pajarese, který působil v Libérii.

Více v pořadu  Ebola - Nebezpečná nákaza a její hrozba na internetové televizi Stream.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám