Hlavní obsah

Dobré ráno, Slovensko. Dobrou noc, Roberte Fico

Novinky, ČTK, ras, tin
Bratislava
Aktualizováno

„Premiérovi Robertu Ficovi zůstaly jen oči pro pláč. Dobré ráno, Slovensko. Dobrou noc, Roberte Fico.” Tak znějí titulky slovenských zpravodajských serverů po sobotním drtivém vítězství Andreje Kisky v prezidentských volbách.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Fico po drtivé prohře v prezidentských volbách

Článek

List Sme okomentoval Ficovu prohru jako největší debakl v jeho politické kariéře a zlom, od kterého začíná premiérova hvězda klesat. Podle komentátorů mohou mít mnozí pocit začátku velké změny, ale politické zemětřesení sobotní noci ještě nemusí znamenat nový začátek.

Oslabený a otřesený Fico má podle aktualne.sk dvě možnosti: buď akceptuje porážku a po kosmetických změnách ve vládě si odkroutí zbývající dva roky do voleb, anebo si prohru vyloží jako výsledek referenda o své osobě, odstoupí a bude požadovat předčasné volby.

Za pár měsíců by tak zemi mohlo čekat další důležité hlasování, a to s rozhádanou opozicí a Ficovou stranou Směr, která je stále dost silná, aby případné volby vyhrála a sestavovala vládu na další čtyři roky.

Experti by prý měli vrátit diplomy

„Prohrál na hlavu, prohrál o třídu, a to pořádně. Dostal takový výprask, že všichni experti, kteří věštili těsný výsledek, by měli vrátit diplomy," uvedl o Ficově prohře v komentáři deník Sme. Podle tohoto listu se bude výsledek sice dlouho analyzovat, ale nepřijde se prý na nic moudřejšího než to, že bylo pro premiérův tábor nemožné přečíslit Kiskovy rezervy v řadách neúspěšných kandidátů z prvního kola Radoslava Procházky a Milana Kňažka.

Andrej Kiska zvítězil ve slovenských prezidentských volbáchVideo: Ivan Vilček, Právo

„Druhé kolo bylo pro Fica ztracené v momentě sčítání výsledků prvního," dodal Sme s tím, že bylo i tak obdivuhodným výkonem, když premiér dokázal oproti prvnímu kolu mobilizovat ve svůj prospěch dalších 300 tisíc voličů. Deník Sme je přesvědčen, že Fico již nebude nikdy tím Ficem, kterým býval. Nyní je patrné, že je premiér porazitelný, což staví nadcházející parlamentní volby v roce 2016 pod novou optiku.

Postava politického amatéra byla ideální

„Postava nestraníka a politického amatéra se ukázala ideální v souboji se Směrem, který naopak vytáhl svého nejsilnějšího straníka a politika," napsal komentátor deníku Pravda o Kiskově vítězství. Podobný "nový politický okamžik" se podle listu netýká jen Slovenska, ale i dalších evropských zemí, kde se tradiční politika velkých stran a ideologií stále více střetává s "antipolitickými postavami a hnutími"; příkladem může být i výsledek českých parlamentních voleb, upozornil autor.

Fico podle něj "nedokázal překročit stín vlastní strany", zatímco do Kiskovy kandidatury si začali promítat vlastní postoje a ambice politici slovenské pravice. A někteří už začali mluvit o tom, že prezidentské volby byly vlastně referendum o vládě a o premiérovi.

Foto: David W Cerny, Reuters

Andrej Kiska po zvolení prezidentem Slovenska

„Pro způsob, jakým se své funkce opravdu zhostí, bude nejdůležitější Kiskova schopnost rozlišovat mezi tím, co říká o svém prezidentování on, a tím, co o něm říkají politici, kteří takového volebního výsledku jako on nedosáhli," uzavřela Pravda.

Kiska menším zlem

Hospodárske noviny v komentáři označují Kisku za menší zlo než Fica. "Ještě stále nevíme, jak malým (zlem bude). A normálně přeci ani to nejmenší zlo zvlášť nepotěší," uvedl list.

„Stále není jasné, zda je nový prezident konzervativní, nebo liberální, či je spíše doprava, doleva, na střed a zda se mu více líbí solidarita, nebo individuální odpovědnost a iniciativa. Možná v tom nemá jasno ani on sám," napsaly Hospodárske noviny.

Podle tohoto deníku v úřadu prezidenta nehrozí, aby Kiska dal svým "nevyzpytatelným názorům a představám" skutečnou váhu, jaké by měly v případě, že by ovládl zákonodárnou a výkonnou moc.

Za lepší zprávu považují Hospodárske noviny fakt, že Kiska porazil Fica jeho vlastními zbraněmi - bezobsažnými řečmi. „To muselo bolet. Jenže Fico, na rozdíl od jiných neúspěšných kandidátů, neodchází na smetiště dějin, ale zůstává v čele vlády jedné strany," uzavřel list.

Gratuloval i Sobotka

Novému slovenskému prezidentovi blahopřál i český premiér Bohuslav Sobotka. „Gratuluji panu Andreji Kiskovi ke zvolení. Pevně věřím, ze ve své ústavní funkci napomůže dalšímu pokračování a rozvoji současných vynikajících česko slovenských vztahů. Nám velmi blizké Slovensko má za sebou intenzivní, ostrý, ale nepochybně regulérní volební zápas, který potvrdil sílu a kvalitu slovenské demokracie,” uvedl Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám