Hlavní obsah

Americké komando vpadlo na tanker s libyjskou ropou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojáci amerického námořnictva převzali kontrolu nad tankerem ve Středozemním moři, který se minulý týden pokusil uniknout s ropou dodanou libyjskými vzbouřenci. Komando speciálních jednotek Seals vstoupilo na palubu lodi v noci na pondělí. V tu dobu byla v mezinárodních vodách jižně od Kypru.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Tanker Morning Glory, snímek z 8. března 2014

Článek

Spojené státy o zásah požádala libyjská vláda, protože posádka tankeru Morning Glory ropu naložila bez souhlasu Tripolisu a v přístavu ovládaném povstalci.

Zadržení lodi potvrdil mluvčí Pentagonu John Kirby. Podle jeho slov se operace provedená v noci na pondělí obešla bez násilí. Tanker by se teď měl vrátit do Libye.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tanker Morning Glory v přístavu Rás Lanúf na severu LibyeVideo: Reuters

Loď původně plula pod severokorejskou vlajkou do východolibyjského ropného terminálu Sidra, kde naložila ropu za 30 miliónů dolarů (přes 590 miliónů korun). Libyjské námořnictvo se snažilo plavidlo zadržet. Posádce se ale s tankerem podařilo dostat do mezinárodních vod.

KLDR se nakonec od plavidla distancovala s tím, že tanker provozovala egyptská firma Golden East Logistics sídlící v Alexandrii. Registraci plavidla Severní Korea zrušila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám