Hlavní obsah

Indické cihelny jsou plné otroků

Cihelna v indickém městě Hajdarábád ve státě Andhrapradéš údajně šokujícím způsobem porušuje základní lidská práva využíváním otrocké pracovní síly, upozornila BBC. Mezi dělníky jsou malé děti, nezletilé dívky i těhotné ženy.

Foto: Profimedia.cz

Výroba cihel v Indii. Ilustrační snímek

Článek

Sexuální obtěžování i fyzické týrání je na denním pořádku. Problémy se mají týkat celého indického cihlového průmyslu a začínají se jím zabývat organizace bojující za ochranu lidských práv.

Výroba cihel v Indii zaměstnává více než dva milióny lidí. Vzhledem k otřesným podmínkám, v jakých se v cihelnách pracuje, se materiál používaný mimo jiné i k výstavbě sídel nadnárodních firem označuje jako „krvavé cihly”, píše BBC.

„Všechno je protizákonné,“ řekl Aeshalla Krishna, aktivista za lidská práva z organizace Prayas. Mezi zaměstnanci se najdou dokonce i čtyřleté děti. Ty společně s ženami drtí mlácením o sebe kusy uhlí a pracují převážně bez obuvi. K dispozici nemají žádné bezpečné pracovní pomůcky. Na povrch se nyní dostávají příběhy o nemocích způsobených prací společně s informacemi o nevyplacených mzdách.

"Není dodržen zákon o minimální mzdě z roku 1948, stejné je to se zákonem o nucených pracích z roku 1976 a mezistátním zákonem pro emigrační pracovníky schváleném roku 1979. Pracující děti, sexuální obtěžování a fyzické týrání je na denním pořádku," dodal Krishna.

Pracovníkům uřízli ruce

Vyrobené cihly se používají pro budování kanceláří, továren, call center a moderních mrakodrapů, které dotvářejí obraz ekonomického indického zázraku. Postavené budovy poté používají pro své potřeby mezinárodní společnosti.

„Vyrobíme 1500 cihel za den. Pustí nás domů až za šest měsíců,“ řekl jeden z místních dělníků Gurdha Maji.

Jedna z mnoha zpráv o zneužívání pracovníků přišla minulý týden. Zaměstnavatelé byli obviněni kvůli tomu, že uřízli ruce dvěma dělníkům. Ti chtěli přitom pouze opustit pracoviště.

„Pracují 12 až 18 hodin denně, těhotné ženy, děti, nezletilé dívky,“ řekl Krishna. „Hladovějí. Není tu pitná voda. Žijí jako otroci,” dodal.

Delikty nám hlaste, vzkazují Britové

„Jakékoli porušování lidských práv související s výrobou materiálů, kterými jsou i cihly, je vážným problémem týkajícím se přímo naší společnosti, vyrobenými produkty a poskytovanými službami,” řekl Tyler Gillard, právní poradce Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Velká Británie zřídila kontaktní místo, kde se mají hlásit delikty spojené s porušováním lidských práv.

„Očekáváme, že každý postižený pracovník bude přicházet s důkazy o porušování lidských práv, které se týkají jeho činnosti, ať už přímo nebo nepřímo,” říká Peter McAllister, ředitel etické obchodní iniciativy, jehož členy jsou nadnárodní společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám