Hlavní obsah

Do Sydney vplulo globální válečné loďstvo

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Dvě desítky válečných lodí ze 17 zemí vpluly v pátek do přístavu v Sydney. Jejich přehlídka má připomenout sté výročí působení australského námořnictva ve městě. Slavnostní mezinárodní přehlídka potrvá do příštího pátku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Sydney připlulo přes 20 válečných lodíVideo: Reuters

 
Článek

„Je to událost, kterou zažijete jednou za život,“ popsal kapitán australského námořnictva Nick Bramwell. Dodal, že se na akci, jíž se účastní na 8000 námořníků, očekává 1,4 miliónu diváků.

Globální armadu, jak loďstvo podle Neporazitelné a Nejšťastnější Armady Filipa II. Španělského ze 16. století nazvaly světové agentury, v Sydney přivítala salva 21 ran z děl na palubě australského křižníku HMAS Sydney.

Foto: Steve Christo, Reuters

Sydney bude týden žít mezinárodní námořní přehlídkou.

Přehlídky se mimo jiné účastní lodě z Číny, USA, Velké Británie, Francie, Indie, Malajsie, Thajska, Japonska, Kanady. Svoji účast na poslední chvíli zrušilo jen Rusko. Plánované vyslání dvou lodí odvolalo údajně kvůli napětí kolem Sýrie.

Foto: Steve Christo, Reuters

Akce se účastní i desítky dalších plavidel.

Foto: Steve Christo, Reuters

Flotila australských armádních lodí v Sydney

Kromě válečných lodí bude součástí programu i ukázka desítek dalších plavidel.

Hlavní část přehlídky je plánována na sobotu. Přítomen má být i britský princ Harry, jehož příjezd byl naplánován na páteční večer.

Foto: Steve Christo , Reuters

Singapurská loď RSS Endeavour

Foto: ČTK/AP

Australská HMAS Perth před operou v Sydney

Reklama

Výběr článků

Načítám